Sreda 27.01.2016.
04:30
Vestionline

Ovo je 8 navika u pripremi hrane kojima unosite bakterije u organizam

Reuters
Uvek operite ruke pre pripremanja hrane

1. Sirovo i termički obrađeno meso u razdvojenim posudama

Za pripremu sirovog i kuvanog ili pečenog mesa uvek moraju da se upotrebljavaju različiti tanjiri ili činije. Razlog tome je što bakterije iz sirovog mesa mogu da pređu na kuvano. Jednako vredi i za morske plodove ili živinu.

2. Odmrzavanje mesa na kuhinjskoj ploči

S obzirom da se bakterije vrlo brzo razmnožavaju na sobnoj temperaturi, meso nikako ne biste smeli da odmrzavate na kuhinjskim radnim površinama. Najbolji način odmrzavanja te namirnice jeste u frižideru, činiji sa hladnom vodom ili u mikrotalasnoj pećnici.

3. Pranje mesa

Suprotno logici, ispiranje mesa u kuhinjskoj sudoperi nije nimalo higijenski. Na taj način bakterije mogu da se prošire na sudoperu i okolne kuhinjske površine.

4. Hlađenje hrane pre odlaganja

Mnogi su uvereni da je hranu pre odlaganja u frižider najbolje ohladiti. Međutim, ostavljanje tople hrane na sobnoj temperaturi, zapravo je poziv za bakterije. U kvarljivoj hrani bakterije koje uzrokuju bolest mogu da se razviju kroz dva sata osim ako se hrana odmah ne stavi u frižider. Ipak, tek skuvana, vruća hrana ne sme da se stavi u frižider, jer otpuštajući toplotu smanjuje temperaturu u frižideru i time ugrožava drugu hranu.

5. Jela koji sadrže sirova jaja

Upozorenja o opasnosti konzumiranja sirovih jaja ili jela od njih potpuno su istinita. Termički neobrađena jaja mogu da imaju salmonelu ili druge štetne bakterije.

6. Nepranje ruku

Važnost pranja ruku već je dobro poznata mera opreza. Ipak mnogi je zbog žurbe izostave ili je ne praktikuju ispravno. Ruke perite sa sapunom oko 20 sekundi i isperite vodom iz slavine.

7. Probanje hrane da bi se utvrdila njena ispravnost

Ako ste među onima koji probaju mleko kako bi se uverili da li je istekao rok trajanja, možda bolje da odustanete. Iako u slučaju mleka možete da dobijete zdravstvene smetnje, samo zalogaj neke druge pokvarene hrane može da uzrokuje ozbiljne posledice.

8. Neoprano voće opasno je koristiti na dasci za sečenje

Čak i ako planirate da ogulite voće ili povrće pre upotrebe, najbolje je da ih prethodno operete. Pesticidi sa voća mogu da se premeste na radne površine i zaraze delove isečenog voća ili povrća.

2024 © - Vesti online