Petak 06.11.2009.
16:31
Tanjug

Marton još na čelu Skupštine Zrenjanina

Ostaje u fotelji: Aleksandar Marton

 Većinska koalicija u skupštini, čiju okosnicu čine odborninci Demokratske stranke (DS), nije učestvovala u tajnom glasanju o razrešenju Martona (LSV) tako da se od ukupno prisutnih 65 odbornika za njegovu smenu izjasnilo njih 25.

Odbornici SRS i DSS ponovili su optužbe sa zahtevom za smenu Martona, poput putovanja službenim automobilom sa porodicom u Pulu za vreme godišnjeg odmora i bez validnog putnog naloga, a oštro su mu zamerili i zbog podrške hrvatskom Udruženju "Vukovar 1991" za podizanje spomen oboležja ratnim zarobljenicima iz Hrvatske kod Stajićeva i Begejaca.

Opozicija je tražila ostavku i zbog Martonovog "lažnog predstavljanja za politikologa iako je završio gimnaziju, kao i zbog ranije datih izjava povodom izgradnje pravoslavnog hrama u Zrenjaninu".

Odgovarajući na prozivke Marton je rekao da je zahtev opozicije za njegov opoziv legitiman čin, ali da to ne znači da može mirno da sluša uvrede kako nije patriota, odnosno da je izdajnik pa čak i agent hrvatske tajne službe.

Marton je tvrdio da je razgovoru sa hrvatskim ambasadorom u Zrenjaninu prisustvovao i gradonačelnik Mileta Mihajlov, kao i njegov zamenik Goran Kaurić i da je Kuprešak tada naznačio da bi trebalo istovremeno postaviti spomen ploče u Stajićevu i u splitskoj "Lori", vojnom zatvoru za Srbe.


Boško Kojčić je izjavio da odbornici DS neće da sude Martonu zbog političkih izjava, ali da zahtevaju da se podrobno ispita i utvrdi da li je bilo zloupotrebe položaja prilikom njegovog putovanja u Pulu prošlog leta.

Gradonačelnik Zrenjanina je međutim izjavio da na zvaničnom prijemu nije bilo razgovora o postavljanju spomen oboležja ni u Lori ni u Stajićevu, kao i da tim razgovorima nije prisustvovao njegov zamenik.


Posle toga Marton je rekao da je hrvatski ambasador izjavu o postavljanju spomen ploča dao naknadno novinarima.

2024 © - Vesti online