Utorak 26.01.2016.
12:16
Vestionline

Pariz: Vatrom na policiju, suzavcem na taksiste

Na aerodromima u Parizu otkazan je svaki peti let, a ostali kasne zbog štrajka kontrolora leta. Televizija "I-tele" javila je da je jedan taksista povređen na aerodromu "Orli" dok je pokušavao da blokira prolazak autobusa.

U štrajk je stupio i deo nastavnika i javnih službenika zbog zarada, reforme sistema obrazovanja i uslova rada, preneo je AP.

Stotine francuskih taksista, kojima su se pridružile kolege iz Belgije i Španije, blokirali su veliku raskrsnicu koja vodi prema zapadnom delu Pariza, što je izazvalo gužve u okolnim avenijama.

Desetine taksista pokušale su da dođu peške do puta sa osam traka, ali ih je policija potisnula upotrebom suzavca. Pojedini vozači zapalili su vatre, koje su vatrogasci kasnije ugasili.

Taksisti protestuju zbog, kako smatraju, nepoštene konkurencije iz "Ubera", kompanije koja je suočena sa serijom tužbi u Francuskoj.

"Uber" je upozorio putnike na moguće nasilje tokom današnjih protesta i saopštio da je cilj protesta "vršenje pritiska na vlasti da ograniče konkurenciju".

Kompanija je dodala da bi ograničavanje rada servisa zasnovanih na aplikacijama dovelo do rasta troškova, otkaza za vozače i vraćanja korisnika u eru "pre aplikacija i pametnih telefona".

2024 © - Vesti online