Utorak 26.01.2016.
10:58
Vestionline

Zaraza se širi Rusijom: Svinjski grip pokosio 50 ljudi

Reuters/D.B.
Veliki broj zaraženih, 50 mrtvih od svinjskog gripa, ali situacija "pod kontrolom" (Foto: Ilustracija)

U regionu Rostova u ponedeljak su preminule dve osobe, pa je broj mrtvih od svinjskog gripa u ovoj regiji porastao na osam. Još alarmantnija situacija je u Volgogradu, gde je do virusa H1N1 umrlo 11 ljudi.

Prvi smrtni slučaj od svinjskog gripa zabeležen je i na Krimu, dok je u Dagestanu umrlo jedno dete, kao i četiri odrasle osobe. Preminulo je i dvoje zaraženih pacijenata u Jekaterinburgu i jedna osoba u južnoj regiji Adigeja. Žrtve virusa H1N1 zebeležene su, između ostalog, i u oblastima Brjansk, Belgorod i Vladimir.

Uprkos ovim smrtnim slučajevima, ruska ministarka zdravlja Veronika Skorcova rekla je da je situacija u zemlji "u potpunosti pod kontrolom".

U bivšoj sovjetskoj republici Jermeniji je registrovano 18 smrtnih slučajeva od posledica svinjskog gripa od početka godine. Zvaničnici iz obližnje Gruzije naveli su da su tri osobe umrle od virusa H1N1, dok su iranske vlasti saopštile da je 112 osoba stradalo, a više od 1.000 je hospitalizovano od sredine novembra.

Nakon što se epidemija virusa H1N1 iz Meksika i SAD proširila na ostatak sveta, Svetska zdravstvena organizacija je 2009. godine proglasila najviši stepen opasnosti od pandemije.

Oko 18.500 osoba je tada umrlo od posledica gripa u 214. zemalja, a najviši stepen opasnosti ukinut je 2010. godine.

2024 © - Vesti online