Utorak 26.01.2016.
09:31
Vestionline

Srušeni snovi: Evropa ne želi Ukrajince

Reuters
Uskoro će da budu vraćeni iz Nemačke

"Evropa je mnogo više voljna da prihvati izbeglice sa Bliskog istoka i iz Afrike nego one iz Ukrajine", tvrdi Bogdan Bezpalko, ekspert sa Moskovskog univerziteta.

- Evropi je Ukrajina potrebna samo zbog svojih resursa i kao tržište, nju ne zanima ukrajinski narod. Dovoljno je videti kako Nemačka tretira izbeglice iz Afrike i sa Bliskog istoka, a kako Ukrajince - izjavio je Bezpalko ruskim medijima.

"Više vole Arape od Ukrajinaca"

- Poseban fenomen predstavlja činjenica da mnogi Evropljani i dalje imaju neprijateljski stav prema građanima bivših sovjetskih zemalja. Tako, na primer, u Francuskoj se oseća netrpeljivost prema ljudima koji dolaze sa postsovjetskog prostora, a Afrikanci i Arapi koji dolaze iz bivših francuskih kolonija uživaju mnogo bolji tretman. Pretpostavljam da je to zbog određenog kompleksa krivice koju Francuzi imaju prema njima - navodi ovaj stručnjak.

Bezpalko dalje tvrdi da postojeće mere koje EU sprovodi da bi sprečila talas izbeglica nemaju šanse na uspeh.

- Potrebne su znatno odlučnije mere, mnogo čvršća kontrola granica, inače se problem neće rešiti - zaključuje ekspert.

Na kraju, dodajmo da nemački mediji najavljuju da će Berlin uskoro deportovati hiljade Ukrajinaca koji su zatražili azil u ovoj zemlji, jer se Ukrajina smatra "bezbednom zemljom".

Podsećamo da je oko 7.000 Ukrajinaca zatražilo azil u Nemačkoj usled oružanog sukoba koji se vodi u istočnoj Ukrajini.

2024 © - Vesti online