Ponedeljak 25.01.2016.
22:52
Vestionline

SAD optužuju: Putin je korumpiran! A Obama nije?

Reuters
SAD optužuju Putina za korupciju

Naime, predstavnik američkog Trezora Adam Zubin, koji nadgleda sprovođenje sankcija prema Rusiji, izjavio je za BBC da je ruski predsednik korumpiran i da američka vlast zna to "mnogo godina".

- Videli smo kako pomaže svojim prijateljimam, svojim bliskim saradnicima da se obogate, a marginalizuje one koji ne vide državu kao saveznika. Bilo da je u pitanju rusko energetsko bogatstvo, državni ugovori, on usmerava sve na one za koje veruje da će ga služiti i isključuje one koji to ne žele. Za mene, to je slika korupcije - rekao je on. 

Zubin nije komentarisao izveštaj CIA iz 2007. godine da Putinovo bogatstvo iznosi oko 40 milijardi dolara, ali je rekao da Putin tajno "gomila" bogatstvo. 

- On navodi da dobija godišnju platu od oko 110.000 dolara. To nije tačan iznos jer Putin ima dugogodišnju praksu skrivanja stvarnog bogatstva - naveo je on. 

Američki zvaničnici već su uveli niz sankcija Putinovim saradnicima, a one su kasnije uključile sve veći broj ljudi i organizacija. Tada su američki zvaničnici naveli da Putin ima tajne investicije iz energetskog sektora, ali ga nisu direktno optužili za korupciju. 

Kasnije je sankcije Rusiji uvela i Evropska unija zbog aneksije Krima i situacije u Ukrajini. 

2024 © - Vesti online