Utorak 26.01.2016.
08:00
D. Lukić - Vesti

"Ledeno doba" u odnosima Londona i Moskve (1): Antiruska histerija u petoj brzini

Reuters
Putin kao glavna meta sudije Roberta Ovena

Istraga koju je iza hermetički zatvorenih vrata vodio "nezavisni sudija", ser Robert Oven, izazvala je političku eksploziju u Moskvi i tipičnu hladnoratovsku retoriku u Londonu, posle "nalaza" u tom raportu da se iza ubistva Litvinjenka "verovatno" nalazi sam Vladimir Putin i da je on, "verovatno" lično potpisao nalog za ubistvo.

Na osnovu te "verovatnoće", britanska ministarka unutrašnjih poslova, Tereza Mej, izašla je odmah pred Parlament i osudila "brutalno i neprihvatljivo kršenje međunarodnih zakona i civilizacijskog ponašanja" od strane Rusije i samog predsednika Putina.

Imunitet

Lugovoj i Kovtun su se posle posete Londonu, gde su došli da prisustvuju jednoj fudbalskoj utakmici, vratili u Moskvu. Neposredno posle toga, Lugovoj je postao i poslanik Donjeg doma ruskog Parlamenta (Duma). Samim tim, ujedno je zaštićen (poslaničkim imunitetom) od zahteva Londona za njegovim izručenjem.

I bez obzira što u nalazu takozvane nezavisne istrage stoji kako se iza ubistva Litvinjenka samo pretpostavlja umešanost Kremlja, ministarka Mej u Parlamentu glatko izgovara da su Putin i ruska država direktne ubice Litvinjenka, koji je i pre bega iz Rusije, u Britaniji postao tajni saradnik britanske spoljne obaveštajne službe MI 6.

Na osnovu ove "verovatnoće", ruski ambasador u Londonu pozvan je hitno u Forin ofis gde mu je preneseno da "navodna" likvidacija Litvinjenka od strasne "verovatno" Rusije, neće ostati "bez posledica", ma šta to značilo, a znači zasigurno - duboko zamrzavanje na duži rok odnosa Londona i Moskve.

Paralelno sa objavljivanjem izveštaja, izdata je u Londonu i obnovljena je poternica i nalog za hapšenje dvojice "verovatnih" ubica Litvinjenka, otrovanog (2006. godine) radioaktivnim polonijumom, u elitnom londonskom hotelu Milenijum.

Dvojica pripadnika ruske obaveštajne službe, Andrej Lugovoj i Dmitri Kovtun, optužuju se da su otrovni plutonijum 210 stavili u Litvinjenkovu šoljicu čaja, prilikom njihovog susreta u Milenijumu.
Istražni sumarijum Roberta Ovena dalje objašnjava da je Vladimir Putin imao "lični motiv i autoritet" da ubije odmetnutog ruskog agenta Litvinjenka, na šta je Kremlj odmah odgovorio kako je optužba politički motivisana i "apsurdna", pa je zapretio "ozbiljnim posledicma" po buduće odnose Rusije sa Britanijom.

Sutra - "Ledeno doba" u odnosima Londona i Moskve (1): Istražna farsa

2024 © - Vesti online