Utorak 26.01.2016.
02:00
B. Božin - Vesti

Nemačka: Migrante više ne puštaju u klubove

Reuters
Zaključano u Frajburgu: Muzički klub "Beli zec"

Više noćnih klubova naložilo je, naime, svojim vratarima da migrante više ne puštaju u diskoteke. List "Badišen cajtung" piše da vlasnici ovu odluku obrazlažu time da je u poslednje vreme naglo porastao broj seksualnih napada, krađa i nasilja u noćnim lokalima.

Same mere zabrane ulaska su različite. U jednom lokalu prisustvo stranaca zavisi od toga kakva se žurka organizuje, a u drugom gost treba da poseduje specijalnu propusnicu.
Gradonačelnik Ulrih fon Kirhbah je upozorio da je diskriminacija zabranjena i da ne sme biti "paušalnog isključivanja čitavih grupacija".

Nepoznati lopovi

Policiji u Frajburgu nije poznato da su izbeglice do sada činile seksualne delikte, rekla je portparolka Laura Riske. Činjenica je da je povećan broj krađa, ali su počinioci uglavnom nepoznati i nisu obavezno stranci, rekla je ona. "Odluka ko sme, a ko ne u noćni klub, pravo je vlasnika", smatra Riske, ali potvrđuje da su paušalne zabrane, kao na primer za sve izbeglice, protivzakonite.

- Većina od 3.000 azilanata koji su u gradu, ponaša se pravilno, ali crne ovce postoje svuda - rekao je gradonačelnik, koji je inače zadužen i za integraciona pitanja.

Direktor frajburškog udruženja hotela i restorana, Aleksander Hanglajter, izjavio je da, ukoliko neko tuži klub zbog diskriminacije, vlasnik najpre mora da dokaže osnovanost optužbe. Sa druge strane, međutim, gastronomi imaju pravo da u svojim objektima sprovode mere koje će osigurati da gosti dolaze, a to se dešava samo ukoliko se u lokalu osećaju sigurno.

Gradonačelnik Kirbah namerava da proveri da li vlasnici klubova treba da budu pozvani na odgovornost. "Kultura dobrodošlice je veoma jaka u našem gradu. Sa druge strane, pridošlice takođe moraju da pokažu da su spremne da poštuju naše zakone", kaže on.

2024 © - Vesti online