Utorak 26.01.2016.
04:00
Lj. Ivanović - Vesti

Zloupotrebio decu u političke svrhe

V. Sekulić
Dolaze uzbudljivi dani: Ivan Ivanović

Ona očekuje da se Ivanović izvini "nevoljnim maloletnim akterima" u TV prilogu, njihovim porodicama i javnosti koja, kako je navela, nije shvatila šta je tu bilo šaljivo.

- Deci nije mesto u prilozima koji obrađuju političke teme, makar pretendovali na prefiks humoristički. Deca nisu biračko telo, nisu ni kandidati na izborima, niti učesnici u političkom životu, pa ne smeju biti ni nevoljni akteri više ili manje uspešnog TV humora na temu politike - poručila je Žeželjeva.

Prekršeni standardi i kodeks

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenjuje da su u Ivanovićevoj emisiji prekršeni profesionalni standardi koji se tiču maloletnih osoba.
"Prilog u kojem deca iznose svoje stavove o Aleksandru Vučiću u suprotnosti je s Kodeksom Deca i mediji, Kodeksom o zaštiti dece od političkih zloupotreba, ali i sa obavezom novinara da zaštite bezbednost i integritet dece", naveo je NUNS.

TV Prva je saopštila da je imala saglasnost roditelja za snimanje priloga, a Ivan Ivanović nije našao za shodno ne samo da se izvini, već ni da objasni svoj postupak.

Jedini komentar voditelja (koji je, inače, nedavno na TV Prva "hrabro" izbegao da kaže Vučiću ono što su o premijeru rekla deca) bila je rečenica na Tviteru: "Ijaaao, dolaze mi uzbudljivi dani.Prštaće na sve strane. Zanimljivo botovi, kada skupljamo novac za lečenje dece, niste ovoliko zabrinuti za njih. Šteta, baš vas ima, pomoglo bi nam."

Goran Karadžić, predsednik Saveta REM (Regulatorno telo za elektronske medije) najavio je pokretanje postupka protiv TV Prva.

- To je neviđena zloupotreba dece u političke svrhe i zato ću kao predsednik Saveta REM tražiti da se pokrene postupak protiv Prve televizije - kaže Karadžić.

On je dodao da je za 11 godina koliko radi taj posao "ovo najočiglednija i najbrutalnija zloupotreba dece", te da je "ovakvo narušavanje moralnih i pravnih normi zaista nezapamćeno".

2024 © - Vesti online