Ponedeljak 25.01.2016.
18:10
Vestionline

Srbi i Danci braća po prasetini

Reuters
Ne damo svinjetinu...

"Svinjetina je centralni deo naše kulture ishrane"

Iako zvuči kao da je ovu rečenicu izgovorio bilo koji prosečan Srbin, ovaj put smo citirali Franka Nergarda, člana gradskog saveta Randersa koji je sredinom januara tesnom većinom usvojio tu odluku. Danska je veliki proizvođač svinjetine koja je najpopularnija vrsta mesa u toj zemlji, a mi shvatamo da ipak imamo, uprkos preovlađujućem mišljenju, dosta zajedničkog sa ovim narodom sa severa Evrope.

Nergard, član antiimigracione populističke Danske narodne partije koja je dala predlog, rekao je da cilj odluke nije da se uznemiravaju muslimani, ali je dodao da je dobio nekoliko pritužbi zbog suviše ustupaka datim muslimanima u toj zemlji.

- Signal koji želimo da pošaljemo ovde je da ako ste musliman i planirate da dođete u Randers nemojte da očekujete da možete da nametnete drugima vaše običaje ishrane. Svinjetina je ovde jednaka sa drugom hranom - rekao je Nergard, ali i dodao da će halal meso, vegetarijanska jela i dijete za dijabetičare i dalje da budu dostupni.

U 2013. godini tadašnja premijerka Danske Hele Torning Šmit žestoko je kritikovala neka obdaništa zato što su počela da služe meso dobijeno po halal proceduri umesto svinjetine, jer su muslimanska deca odbila da ga jedu.

A što se tiče Srbije, teško je zamisliti da će bilo koji premijer (ako ikada bude drugog premijera), izgovoriti nešto slično. Prasetina je, čini se, zapisana u našem genetskom kodu.

2024 © - Vesti online