Petak 21.05.2010.
16:57
Tanjug

Silajdžić dolazi u Beograd, ali nezvanično

On je istakao da samim tim nikakvi dokumenti ne mogu da proizađu iz takve posete, pa na sednici Predsedništva nije bilo nikakvih stavova o tome, kao ni platforme za tu posetu, preneli su bosanski mediji.


Silajdžić dolazi u radnu posetu Srbiji po dogovoru sa domaćinima u Beogradu.


Radmanović je ocenio da ta poseta neće doprineti boljim odnosima BiH i Srbije i dodao da ne treba očekivati izvinjenje Silajdžića za srpske žrtve u prethodnom ratu, "jer on jednostavno ne razmišlja tako".


Povodom Istanbulske deklaracije, Radmanović je ponovio da takva deklaracija ne postoji, i to ne samo za njega nego ni za BiH, jer je Silajdžić bio u nezvaničnoj poseti Turskoj.


To znači, objasnio je on, da nije imao stav Predsedništva ni oko odlaska ni oko prihvatanja bilo koje deklaracije, pa prema ustavu BiH taj dokument i ne postoji.


"A i da je taj dokument bio na dnevnom redu Predsedništva, ne bi mogao da bude prihvaćen", istakao je Radmanović i zaključio da bi tada u najmanju ruku usledio zahtev za zaštitu entitetskog interesa.


Istanbulsku deklaraciju potpisali su u Istanbulu 24. aprila predsednik Predsedništva BiH Haris Silajdžić, predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Turske Abdulah Gul. U njoj su dogovoreni oblici saradnje te tri zemlje u cilju podsticanja regionalne saradnje i stabilnosti.

2024 © - Vesti online