Nedelja 24.01.2016.
11:54
Vestionline

"Rešenje za izbeglice je NATO vojska"

Reuters
NATO bi bolje čuvao granice EU od predložene Granične i obalske straža

- Zalažem se za to da zajednička komanda NATO čuva granice EU, slično kao u Avganistanu. Trenutni predlog da granična straža ima 1.500 ljudi predstavlja karikaturu granične straže - rekao je Zeman u petak u intervjuu za češki "Parlamentni list".

Predsednik Češke je dodao i kako pretpostavlja da će granicu njegove zemlje uskoro morati da čuva vojska.

S druge strane, češka vlada na čelu sa premijerom Bohuslavom Sobotkom preferira predlog Evropske komisije za osnivanjem Evropske granične službe, ali ima i "plan B", koji predvođa uspostavljanje sekundarne granice sa kontrolama, u slučaju da spoljna granica "šengenske zone" ne bude delotvorna.

Zeman je za "Parlamentni list" takođe rekao da bi izbeglice koje stignu do Češke u skladu sa "Dablinskim sporazumom" trebalo slati natrag, zato što bi izbeglice trebalo da traže azil u "prvoj sigurnoj zemlji", što je retko Češka budući da je u centru Evrope, a ne na njenoj granici. On je dodao i kako se zalaže za strogo ograničenje broja izbeglica koje bi primila Češka.

Zeman je priznao da postoji potreba da se primi manji broj porodica sa bolesnom decom i progonjeni irački hrišćani, ali je istakao da ne vici zašto bi trebalo primati još ljudi.

2024 © - Vesti online