Nedelja 24.01.2016.
03:30
Vestionline

Pušači, pročistite malo ta (napaćena) pluća

pixabay.com
Nećemo sad o tome koliko je pušenje nezdravo. Donosimo vam namirnice za "čišćenje" organizma od nikotina

Većina cigareta sadrži 10 ili više miligrama nikotina, a smrtonosna doza je 2-16 grama. Nikotin se resorbuje kroz pluća, sluznicu gornjeg disajnog puta i kroz kožu. Dobra vest je da postoje namirnice s kojima možete da "očistite" organizam od nikotina.

Brokoli

Brokoli sadrži visok nivo vitamina B, B5 i C. Nedostatak vitamina može uzrokovati nepravilno funkcionisanje organizma, stoga je dobro češće na jelovnik uvrstiti ovu namirnicu koja zbog visokog udela vitamina C održava metabolizam i čuva pluća od toksina.

Pomorandža i limun

Ovi "moćni" agrumi obiluju vitaminom C i povoljno deluju na organizam, posebno pušača jer duvanski dim redukuje nivo tog vitamina u organizmu. Limun je još "moćnije oružje" od pomorandži u borbi protiv nikotina. Jača imunitet i čisti kožu i pore pa ublažava neprijatne simptome pušenja.

Spanać

Spanać sadrži folnu kiselinu ili vitamin B9 koji su poznati po svojstvu da uklanjaju nikotin iz organizma. Taj "otrov" može prekinuti i normalan ritam spavanja pa pušači često imaju problem sa isprekidanim snom.

Đumbir

Poznat je da izbacuje toksine iz organizma, a potrebno ga je konzumirati sirovog.

2019 © - Vesti online