Subota 23.01.2016.
04:00
A. Vučićević - Vesti

Kad roditelji postanu monstrumi

A. Čukić
Odrastanje na udarcima: Učestalo zlostavljanje dece

Komšija devojčice prijavio je njenu majku zbog sumnje da se bavi prostitucijom u stanu u kome stanuje sa ćerkom. Međutim, nadležni organi su utvrdili da je majka prisiljavala svoju kćerku od njene devete godine na seksualne odnose sa starijim muškarcima koji su za to plaćali.

- Devojčica je dovedena u dom u teškom mentalnom i fizičkom stanju. Njeni reproduktivni organi su bili potpuno uništeni. Više od godinu dana nije progovorila ni reč. Psihijatri i drugi lekari uspeli su da je nakon dugo vremena oporave ali su traume zauvek ostale - ispričao je "Vestima" vaspitač iz ovog doma. Majka je osuđena na samo tri godine zatvora.

Privremeno oduzeto 1520 mališana

Tokom prošle godine roditeljima je privremeno oduzeto 1520 dece, što je više u odnosu na 2014. godine kada je taj broj iznosio 1290. Pokrenuto je 532 postupka za trajno lišavanje roditeljskog prava, a na taj postupak uloženo je svega 12 žalbi, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

- Zakoni nisu dobri, nadležni organi loše rade. Roditelji koji počine teška krivična dela protiv svoje dece često završe na slobodi ili u zatvoru sa malim kaznama, čime se šalje poruka da je nasilje nad decom prihvatljivo - smatraju u Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu.

Oni podsećaju da privremeno oduzimanje dece predstavlja korak ka trajnom lišavanju starateljstva kada se roditeljima daje poslednja šansa, ali u praksi mali broj njih je iskoristi.

- Većina takvih roditelja i ne pokušava da dobije nazad svoje dete - objašnjavaju za "Vesti" u Zavodu. Dete se trajno oduzima roditeljima u slučajevima teškog nasilja i seksualnog zlostavljanja, kada se pokreće i krivični postupak.

U lišavanju starateljskog prava prednjače romski roditelji. Mnoga njihova deca ne postoje pred očima države, rođena su izvan bolnica, nisu nigde prijavljena... Oduzimaju se zbog prosjačenja, nasilja, kada i pored svih upozorenja roditelji nastave da ih maltretiraju. Ti dečaci i devojčice u domovima prvi put u životu dobijaju ljudske uslove za život - ističu u Zavodu. Oni tvrde da je broj mališana koji trpe nasilje mnogo veći od zvaničnog podatka.

- Teško je spasti dečji život ukoliko niko ne prijavi nasilnike. Zato mi uvek apelujemo na građane da obavezno prijave nadležnom centru za socijalni rad ukoliko posumnjaju da je neko dete iz njihove okoline žrtva nasilja, jer ćutanjem postaju saučesnici - kažu u Zavodu.

Lomili kosti zbog loših ocena

Da se deca ne oduzimaju samo siromašnima, svedoči slučaj brata i sestre iz unutrašnjosti Srbije. Potiču iz bogate porodice ali su ipak završili u domu za nezbrinutu decu jer su ih roditelji fizički zlostavljali, uglavnom zbog - loših ocena?! Devojčica (9) i dečak (12) zbog toga su kod svakog kontrolnog zadatka ili ispitivanja u školi dobijali napade panike, što je nastavnicima bio znak za uzbunu i alarmiranje nadležnih organa.

- Deci su utvrđene brojne stare povrede, lomovi kostiju ruku, rebara, kao i sveži tragovi nasilja. Dečak je na leđima imao 12 ožiljaka od gašenja cigareta. Roditelji su trenutno u pritvoru, ali se plašimo da će zbog uticajnih prijatelja koje imaju proći nekažnjeno - rekli su "Vestima" u domu gde su deca privremeno zbrinuta.

2024 © - Vesti online