Petak 22.01.2016.
16:31
ruskarec.ru, Vestionline

Putin tražio ostavku od Asada, ovaj oštro odbio!?

Reuters
Zapad želi da otera Asada sa vlasti

"Došlo je vreme da odeš"

Prema podacima ovog lista, bivši načelnik Glavne obaveštajne uprave (GRU) generalštaba Oružanih snaga RF Igor Sergun, koji je preminuo u januaru, krajem decembra 2015. godine nalazio se u poseti Damasku. General je predao predsedniku Sirije Bašaru el Asadu poruku Vladimira Putina u kojoj se nalazio predlog da podnese ostavku, jer je "izgleda došlo vreme".

"Tajni predlog koji je predao Sergun podrazumevao je režiranu predaju vlasti koja predviđa očuvanje režima, ali otvara mogućnosti za realne pregovore sa umerenom opozicijom. Ovaj predlog je dao optimizam zapadnim specijalnim službama krajem 2015. godine", piše "Fajnenšel Tajms".

Prema podacima dva visoka izvora u zapadnim obaveštajnim službama, Bašar el Asad je to kategorički odbio. Izvori lista tvrde da je Asad dao do znanja Sergunu da odnosi između dve zemlje ne mogu uspešno da se razvijaju bez njega.

Vest o smrti Igora Serguna objavljena je četvrtog januara. Stratfor je posle toga objavio da je Sergun preminuo u Libanu i postavio pitanje zašto Kremlj skriva smrt visokog zvaničnika na teritoriji druge zemlje. Međutim Dmitrij Peskov je demantovao glasine o smrti Serguna u Libanu.

Putinov portparol demantovao informacije zapadnih medija

Agencija RIA Novosti objavila je da je Kremlj upravo demantovao pisanje "Fajnenšel Tajmsa" da je Putin predložio Asadu da podnese ostavku.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je za rusku agenciju da pomenuta informacija nije tačna.

2024 © - Vesti online