Petak 22.01.2016.
08:27
rs.sputniknews.com

Kalinjingrad je spreman: Ako NATO krene...

Reuters
Rusko oružje od koga zazire Zapad: Iskander M

Kako piše "Đornale", Pentagon prati aktivnosti u ovom regionu od 2012. godine, ali je tek poslednjih nedelja Vojska SAD shvatila pravu veličinu ruskog vojnog potencijala.

To otkriće, kako navodi list, čak je nateralo komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga SAD u Evropi, generala Franka Gorenka, da govori o "krajnje opasnoj situaciji".

Kremlj je rasporedio u Kalinjingradu tri elitne brigade. Osim toga, Rusija je, verovatno, rasporedila u regionu svoja najbolja dostignuća u oblasti vojne tehnologije: od protivvazdušnog raketnog sistema S-400 "trijumf" do balističkih raketa Iskander M.

Italijanski list naziva raketni sistem Iskander jednim od najopasnijih vidova oružja iz ruskog arsenala. Kompleks ima maksimalni opseg gađanja 480 kilomatara. On prevazilazi najnaprednije sisteme PVO, uključujući sisteme protivraketne odbrane SAD. Priprema za lansiranje rakete traje 16 minuta, dok je u vanrednim situacijama to vreme moguće skratiti na četiri minuta. Druga raketa može biti ispaljena za manje od 50 sekundi.

- S obzirom na to da se nalazi izolovan u odnosu na Rusiju, ako ne računamo morski put, Kalinjingrad se uvek smatrao slabom karikom u novoj ruskoj strategiji, ali je bio dovoljno utvrđen, kako bi se nanela maksimalna šteta u slučaju preventivnog udara od strane NATO-a - zaključuje italijanski list.

2024 © - Vesti online