Četvrtak 21.01.2016.
21:49
Vestionline

Bitka je počela: Američki tanker stigao u EU

Reuters
Skladište nafte koja će biti transportovana u Evropu

To je prvi tanker koji je stigao u Evropu nakon što je Vašington ukinuo 40 godina dugo ograničenje izvoza "crnog zlata" - javljaju svetski mediji.

To je kritičan trenutak za industriju koja se suočava sa sunovratom cena i prezasićenošću ponude, ocenjuje "Fajnenšel tajms" list i precizira da je tanker krenuo iz Teksasa pre tri nedelje i uplovio u sredu u francusku luku Fos.

Saudijci namerno obaraju cenu nafte

Cene nafte pale su za gotovo 75 odsto u poslednjih 18 meseci, pošto je Saudijska Arabija obarala cene kako bi s tržišta istisnula skupe proizvođače, navodi britanski ekonomski list. 

Krajem decembra, američka kompanija "Enterprajz prodakts partners" najavila je izvozni ugovor za svoju naftu, postavši prvi izvoznik nafte iz SAD u četiri decenije, a kupac je bio trgovačka firma "Vitol" grupa, koja namerava da pošalje pristiglu sirovinu u svoju rafineriju u Švajcarskoj. 

- Sama količina nije tako velika za sada, ali to je tek početak - izjavio je Olivije Džejkob iz konsultantske kompanije Petromatriks, u švajcarskom gradu Cug. 

- Američki izvoz nafte će u krajnjoj instanci biti transformacijski za industriju, omogućavajući ne samo veći izvoz američke nafte iz škriljaca, već i drugih vrsta i kanadske nafte. Za trgovce je to velika prilika, imajući u vidu da SAD nameravaju ne samo da više izvoze nego i da uvoze - dodao je on. 

Prošlu godinu je obeležila konkurentska utakmica na evropskom tržištu nafte, dodaje se u tekstu, uz podsećanje da je saudijski "Aramko" uporno snižavao cenu svoje nafte i počeo da snabdeva Poljsku, koja je inače bila tradicionalan ruski klijent.

2024 © - Vesti online