Petak 22.01.2016.
08:45
S. Đurić - Vesti

Pet srpskih filmova na Berlinalu

V. Sekulić
Spremni za put: Glumačko-autorska ekipa filmova

Autori filmova su se složili i sa činjenicom da nije bilo lako raditi sa malo para, ali da su uspeli, kao i to da su imali veliku podršku i pomoć Filmskog centra Srbije. Lazar Ristovski, jedan od producenata i glumac u filmu Zrinka Ogreste "S one strane", istakao je da je neverovatan uspeh da imamo toliko filmova na festivalu A kategorije.

- Učestvovati na jednom tako značajnom filmskom festivalu znači veliku privilegiju. Nadam se da neko neće pomisliti da dobri filmovi mogu da se snimaju i sa malo para, te da ne treba povećati budžet za srpski film. "S one strane" je treći film u kome moja producentska kuća sarađuje sa zagrebačkim producentima. Koprodukcije su neophodne i neminovne, a posebno su značajne za srpsku kinematografiju, jer imamo mali budžet. U filmsku industriju mora se mnogo ulagati. Teško je napraviti film sa malo para, naša filmska industrija kasni za svetom, ali se nadam da će biti bolje - rekao je Lazar Ristovski.

Četiri ugla kruga

Kratki igrani film "Četiri ugla kruga" u režiji Katarine Stanković, realizovan u nemačko-srpskoj koprodukciji i sniman mahom u Nemačkoj a delimično u Srbiji i Meksiku, uvršćen je u takmičarski program Perspektive Dojčes Kino.
- Danas je užasno teško. Okupili smo mladu generaciju koja pokušava da pomeri granice percepcije srpskog filma. Mogu da kažem da krećemo u dobrom pravcu i veoma je važna pomoć FCS, koji je prepoznao da je vreme za novu generaciju autora - rekao je Vladimir Vidić, producent filma "Četiri ugla kruga".

Nikola Ljuce, reditelj celovečernjeg filma "Vlažnost" koji će biti prikazan i na otvaranju 44. Festa istakao je da je njegov film još u fazi nastajanja 2011. godine bio izabran za učešće na platformi za razvoj scenarija upravo na festivalu u Berlinu, a realizovan je u srpsko-holandsko-grčkoj koprodukciji.

- Ova moderna priča sa primesama trilera, prati Petra, mladog menadžera čiji život dobija neočekivani obrt kada njegova supruga nestane, a on pokušava da to sakrije od svih i nastavi sa normalnim životom. Film "Vlažnost" učestvovao je i na koprodukcionim marketima berlinskog, sarajevskog i roterdamskog festivala, a novac smo dobili prvo u Holandiji pa tek onda u Srbiji, pošto FCS dve godine nije raspisivao konkurse - rekao je Nikola.

Verovali u Nikolu

Tamara Krcunović, koja tumači glavni ženski lik u filmu "Vlažnost" rekla je da su sve radili u poslednji čas.
- Zbog nedostatka para sve smo radili u poslednjem trenutku, što nije običaj za domaće uslove. Ali, tako je kada se ima malo para. Nas nije zanimao novac, verovali smo u ovaj film i u reditelja Nikolu - rekla je Tamara Krcunović.

Miloš Timotijević, koji igra glavnu ulogu u filmu "Vlažnost" kaže da se radi o filmu koji još nije viđen u srpskoj kinematografiji.

- Radi se o misteriji i drami sa primesama trilera. Videćemo kako će ga publika primiti s obzirom da nije običan film - rekao je Timotijević.

Na Berlinalu učestvuju i filmovi "Dubina dva", Ognjena Glavonjića. U čast obeležavanja tri decenije dodele "Tedi" nagrada na Berlinalu, publika će ponovo moći da pogleda film " Marble Aš" Želimira Žilnika, koji je 1995. godine osvojio spomenuto priznanje.

2024 © - Vesti online