Četvrtak 21.01.2016.
19:34
ruskarec.ru

Ruski nosač aviona "naoružan do zuba"

commons.wikimedia.org/Mil.ru.
Nema konkurenciju

1. Jedini

"Admiral Kuznjecov" je istovremeno i nosač aviona i teška krstarica sa moćnim raketnim oružjem. Rusija je jedina zemlja na svetu čiji je nosač aviona "naoružan do zuba". U drugim zemljama su brodovi ove vrste obični ploveći aerodromi.

2. Najveći

To je ujedno i najveći brod ikada napravljen u Sovjetskom Savezu i Rusiji (deplasman mu je skoro 62 hiljade tona).

3. Brod sa mnogo imena

Među ruskim ratnim brodovima "Admiral Kuznjecov" je rekorder po broju imena koja je nosio. Najpre se zvao "Riga", zatim "Leonid Brežnjev", posle toga "Tbilisi", da bi na kraju dobio ime po legendarnom sovjetskom admiralu Nikolaju Gerasimoviču Kuznjecovu.

4. Zakrivljena poletna pista

"Admiral Kuznjecov" je mogao da ima parni katapult, ali se vojno rukovodstvo ipak odlučilo za poletnu pistu zakrivljenu pri kraju u vidu skakaonice, jer je ta varijanta mnogo jeftinija. Na ovom brodu se koriste avioni mornaričke avijacije sa standardnim uzletanjem i sletanjem.

5. Piloti se obučavaju na kopnu

Još u sovjetsko vreme na Krimu je izgrađen specijalni kopneni centar za obuku vojnih pilota koji upravljaju avionima baziranim na "Admiralu Kuznjecovu", sa pistom koja predstavlja imitaciju palube ruskog nosača aviona. Ovaj centar je dugo bio u vlasništvu Ukrajine, a od 2014. godine ponovo je pripao Rusiji.

wikimedia.org

6. Može sam sebe da odbrani

"Admiral Kuznjecov" je veoma dobro naoružan brod. Doduše, i njega moraju da prate drugi ratni brodovi, ali ne u tolikom broju kao njegove američke "kolege". U slučaju potrebe brod može sam sebe da odbrani. Ima 12 protivbrodskih sistema "Granit", 6 automatskih topova AK-630, dva protivpodmornička sistema "Udav" sa 60 dubinskih bombi, zenitno-raketni sistem "Kinžal" i raketno-artiljerijski sistem "Kortik". Neprijatelj se ne može čak ni približiti nosaču aviona, ni iz vazduha ni kroz vodu.

7. Spasavanje nosača aviona

Ukrajina se mogla dokopati "Admirala Kuznjecova" posle raspada Sovjetskog Saveza. Iako je brod pripadao Severnoj floti, ukrajinske vlasti su proglasile da je taj nosač aviona njihovo vlasništvo, jer se 1991. godine nalazio na testiranju u Crnomorskoj floti, u Feodosiji, tako da je posle raspada ostao u Ukrajini.

Međutim, prvi zamenik komandanta Severne flote hitno je doputovao u Ukrajinu i uspeo da izvuče brod. On je naredio da nosač aviona odmah podigne sidro i isplovi u pravcu Severodvinska. Brod je sa ugašenim svetlima napustio luku, i zatim je tri nedelje putovao do svoje baze, bez aviona i bez dve trećine posade, koja je u tom trenutku bila na odmoru. Viceadmiral je tada dobro procenio da mornari lako mogu da se vrate i vozom, a avioni koji su ostali na obalskom aerodromu "mogu i sami da dolete".

8. Čudom opstao

Da je "Admiral Kuznjecov" ostao u Ukrajini snašla bi ga nezavidna sudbina koja je zadesila ostale brodove projekta 1143. Krstarica "Kijev" sada je pretvorena u muzej i hotel, i služi kao turistička atrakcija u Kini. "Uljanovsk" je otišao u staro gvožđe, a brodovi "Novorosijsk" i "Minsk" prodati su Južnoj Koreji budzašto. "Minsk" je na kraju završio u Kini gde je takođe pretvoren u muzej. Ukrajina je prodala Kini i ratni brod "Varjag" kao ploveći kazino, ali je kinesko rukovodstvo odlučilo da od njega napravi sopstveni nosač aviona "Liaoning", i to je bio prvi brod takve vrste u Ratnoj mornarici Kine.

9. Nezamenljiv

Ruska vojna komanda je 2015. godine izjavila da će pitanje izgradnje drugog nosača aviona biti rešeno tek za pet godina. Međutim, državni program naoružavanja do 2020. godine ne predviđa izgradnju ove vrste brodova, tako da će "Admiral Kuznjecov" i u narednom periodu ostati jedini ruski nosač aviona koji brani interese Rusije u svetskom okeanu.

2024 © - Vesti online