Petak 22.01.2016.
06:00
M. OBRADOVIĆ

Kako je ismejan premijer federacije BiH: Fadile, oprosti što jedemo

Srna
Zamerio narodu na rasipništvu: Fadil Novalić

- Na prvom mestu je bila kafa, na drugom cigare, na četvrtom pivo, na osmom vino - rekao je Novalić.

Novalić je samo tri proizvoda ocenio kao esencijalna, odnosno najpotrebnija za život, a to su kafa, ulje i mleko.

- Građani FBiH žive dobro. Štaviše, rasipaju se - slavodobitno je zaključio Novalić.

Dve plate za korpu

Prosečna plata u celoj BiH iznosi oko 410 evra, dok, po važećim parametrima, cena takozvane potrošačke korpe iznosi više od 800 evra. U tim okvirima društvo u BiH kreće se već godinama. Plata u realnom sektoru iznosi tek nešto više od 300 evra, a najplaćenija je ubedljivo administracija, dok su političari na vrhu te liste, a neki od njih imaju mesečna primanja veća od 3.500 evra.

A onda je krenula lavina. Pod motom "Fadile, oprosti", federalni je premijer je ismejan na društvenim mrežama. Građani su ga pitali šta smeju da jedu, da li uopšte da se hrane, da li im je zabranio da puše ili piju pivo. Neki su mu se "poverili" kako spavaju po 15 časova i pitali da li mu to smeta, drugi su se izjadali da im je "žena spremila pasulj bez mesa" jer je premijer rekao da su rasipnici.

Celi haos očigledno je pogodio Novalića koji je preksinoć pokušao da se opere.

- Ja sam to pomenuo u svetlu da potrošačka korpa nije nešto prema čemu se može raditi indeksacija minimalne plate. Ja sam bio šokiran poretkom potrošnje kod nas i rekao sam samo istinu. Ne znam zbog čega ovo društvo nije spremno prihvatiti istinu i da trošimo toliko puno sporednih stvari. To je sada izazvalo negativnu reakciju gde ljudi govore da im Novalić ne da pušiti, piti pivo i neke druge konotacije. Naravno da nismo ciljali na to, ne daj Bože - rekao je Novalić.

2024 © - Vesti online