Petak 22.01.2016.
02:00
B. B. - Vesti

Nemačka mora da sledi Austriju: Teret pada na Balkan

Reuters
Kontrole izbeglica na granicama

Zaokret Beča je u svakom slučaju dao novi podsticaj kritičarima kancelarkine politike. Bavarski ministar Markus Zeder je tražio da se ozbiljno shvati signal iz Austrije.

- To je sada pravi most, jer ako je Austrija odlučila o gornjoj granici, i Nemačka mora da donese takvu odluku.

Generalno gledano, plan je da se broj novopridošlica osetno smanji na nemačko-austrijskoj granici.

Put kroz Austriju ka Nemačkoj neće biti zvanično zatvoren, ali pojačane kontrole će neminovno dovoditi do velikih gužvi i zastoja na balkanskoj ruti. To će naterati balkanske države da same prihvate izbeglice, prognozira "Bild".

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer želi da produži kontrole izbeglica na granicama, koje su bile planirane do sredine februara - na neograničeno vreme. Kako je rekao, on ne vidi nijedan razlog zašto bi se s tim prekinulo, s obzirom da su od pre nekoliko nedelja u stanju da skoro svakog izbeglicu koji dolazi u Nemačku u potpunosti registruju.

- Više nema preraspodela bez registracije. Odbijamo sve one koji nemaju važeće papire za putovanje i nisu podneli zahtev za azil u Nemačkoj - rekao je Mezijer.

Nemačka je uvela ove kontrole na granicama 13. septembra, sa akcentom na nemačko-austrijskoj granici. Odluka je više puta produžavana i trenutno važi do 13. februara.

2024 © - Vesti online