Četvrtak 21.01.2016.
17:20
vecernji.hr

Državni posao: Provuci karticu kao da si na radnom mestu, pa pravac plaža!

wikipedia.org
Kad će ta plata...

Prošlog leta bilo je slučajeva da službenici u upravi grada Sanrema provuku svoju karticu na ulaznim vratima kao da su otišli na radno mesto, a onda bi odlazili na plažu, na pijacu...

Snimljeni su video kamerama postavljenim na ulazu, a snimci su prikazani u informativnim emisijama.

Neradnici svih zemalja…

Bilo je onih koji su dolazili sa više kartica, dakle provlačili su ih i za prijatelje, koji su bili na brodovima ili su se zabavljali na drugi način. Javnost je tražila oštre mere protiv neradnika. Inače, zaposleni u javnim službama u Italiji izostaju sa radnog mesta čak 15 posto više od zaposlenih u privatnim preduzećima.  

Svaka sličnost sa Srbijom je u najmanju ruku neprijatna.

Reuters
Kad će taj godišnji...

U Italiji je vrlo je teško da se da otkaz nekom zaposlenom u javnoj službi. Proteklih dana otkrilo se i kako su kustosi muzeja u Rimu u svoje radno vreme bili na drugim mestima, a neki su čak radili drugde, a primali platu zaposlenog u muzeju.

Hoćemo i mi: 102 dana da se dobije otkaz

Sindikati, na čelu sa sindikalnom konfederacijom CGIL i njenom sekretarkom Suzanom Kamuso, napadaju premijera Rencija i kažu kako je njegova ideja samo propaganda, jer već postoji zakon po kom prevaranti mogu da budu kažnjeni otkazom.

Međutim, tačno je da zakon postoji, ali u proseku treba da prođe 102 dana pre nego što neko dobije otkaz. Ali i pored toga, mnogi su vraćeni na posao posle sudskih žalbi. Prema tom zakonu, na primer, u 2013. godini otpušteno je 219 osoba od 7.000, koliko ih je bilo pod istragom da su prevaranti.

2024 © - Vesti online