Četvrtak 21.01.2016.
15:49
srna

Povratak u Srednji vek: Džihadisti javno seku glave "vešticama" i "čarobnjacima"

Reuters
Homeopatu proglasili čarobnjakom

Da je Gadafi živ...

Masa ljudi oko dželata i osuđenika vikala je u jedan glas: "Alah uekber" i zauzimala mesta kako bi što bolje videla scene pogubljenja, baš kao da se nalazimo Srednjem veku, navode portali.

Posle Sirije i Iraka, na čijim je delovima teritorije napravljen "kalifat", islamisti se šire i u Libiji, gde kontrolišu Sirt, rodni grad ubijenog pukovnika Gadafija.

U tom gradu je 2011. godine došlo do velikog obračuna Gadafijevih vojnika i pobunjenika iz obližnjeg Misrata.

Oni koji su preživeli, a borili su se na Gadafijevoj strani, pristupili su džihadistima i sada ratuju na strani Islamske države.

Strašna surovost džihadista

Džihadisti su ušli u Sirt pre godinu dana sa nekoliko desetina boraca, a sada ih je već oko 3.000. Postali su strah i trepet za lokalno stanovništvo koje kažnjavaju odsecanjem glava i razapinjanjem na krstove.

Nakon rušenja Gadafija, Libija je podeljena zemlja. Prošlog meseca potpisan je okvirni mirovni sporazum posle iscrpnih pregovora, u kojima su učestvovale UN, sa ciljem formiranja jedinstvene vlade.

Džihadisti su, međutim, napali zapadne ambasade, pa su mnoge zemlje povukle ljudstvo iz ambasada strahujući od otmica i terorističkih napada, navodi britanski "Telegraf".

2024 © - Vesti online