Četvrtak 21.01.2016.
14:39
cnn.com, Vestionline

VIDEO: Otkrivena deveta planeta u Sunčevom sistemu?

Reuters
Pluton dobio zamenu?

Reč je o zaleđenom gigantu, tri puta većem i deset puta težem od Zemlje koji se "krije" na samoj ivici Sunčevog sistema.

Astronomi Konstantin Batigin i Majk Braun  navode da još nisu direktno posmatrali ovu udaljenu planetu, ali da imaju dovoljno dokaza o njenom postojanju.

Da "Deveta planeta" zaista postoji zaključili su na osnovu "kretanja nedavno otkrivenih patuljastih planeta i manjih svemirskih objekata van Sunčevog sistema".

"Ta mala svemirska tela imaju orbite na koje po svemu sudeći utiče gravitacija skrivene planete", navodi se u studiji dvojice astronoma koji veruju da je nekada davno planeta odgurnuta duboko u svemir pod dejstvom gravitacionih sila Jupitera i Saturna.

Astronomi smatraju da je gotovo nemoguće direktno posmatrati ovu planetu koja je 20 puta udaljenija od Neptuna i 10.000 puta manje svetla od Plutona.

To znači da će joj biti potrebno između 10.000 i 20.000 godina da napravi samo jednu punu orbitu oko sunca.

Astronomi su ubeđeni da je Deveta planeta dovoljno velika da odbije svaku sumnju da li se radi o pravoj planeti - za razliku od Plutona koji je taj status izgubio 2006. godine.

2024 © - Vesti online