Četvrtak 21.01.2016.
02:30
24sata.rs

Seks, prijateljstvo, interes: Na čemu se zasniva vaša veza?

kakopedija.com
Na početku je uvek ljubav...

Svaki par za sebe voli da misli da je jedinstven na svetu, ali istina je da su ljudi emocionalno i seksualno više slični nego različiti, tvrdi seksualna terapeutkinja i autorka brojnih bestselera, Trejsi Koks.

Premda su odnosi parova najčešće mešavina stilova, ona navodi da ipak postoji dominantna kategorija kojoj pripadaju, a zahvaljujući prepoznavanju tog stila mogu da unaprede svoju vezu.

RAZVEDENI PAR

Ljubav između ovog para čini se poprilično krhkom, pa premda je ponekad izuzetno jaka, čini se da su u svakom trenutku ipak spremni da se okrenu i odu iz veze.

Obično je seks u ovakvim vezama dinamičan, a odnos nabijen požudom. Takav efekat nastaje zbog straha od rastanka u stvarnom životu, pa seks postaje način zbližavanja.

STRASTVENI PAR

Duboko zaljubljeni par oličenje je onih sa filmskog platna, a često je reč o različitim karakterima koji su se privikli i vole intenzitet koji takva ljubav stvara. Ovaj par se poprilično brzo zaljubio na samom početku, no strast je ponekad zaslepela i one osnovne poglede na međusobnu kompatibilnost, zbog čega se njihova ljubav može brzo i ugasiti.

Seks je često fantastičan, a što su partneri međusobno različitiji, to je on vatreniji. Kako veza dobija na stažu, smanjenje seksa obično brine jednu stranu koja ga doživljava kao potvrdu ljubavi, ali ako sve ostalo funkcioniše, potrebno je da partneri prihvate kako su i oni samo ljudi.

ISPREPLETANI PAR

Ovaj par ne samo da je blisko povezan, oni se čine vezani pupčanom vrpcom. Apsolutno sve rade zajedno, a čini se kako su u tom odnosu poprimili i zajedničko razmišljanje. Odnos funkcioniše ako su oboje predani takvom tipu veze, koji je ponekad i rezultat nesigurnosti.

Iako je seks na početku odličan, često se kasnije pretvara u "mlaku" verziju prethodnog zbog predvidivosti, nedostatka spontanosti i povremenih tenzija u odnosu. Iako na partnerskoj i roditeljskoj bazi funkcionišu odlično, upravo je seks mesto gde ovakvi parovi "zaškripe" pa treba da porade na održavanju iskre.

wikipedia.org
U mnogim vezama strast sa početka vremenom nestane

UDRUŽENI PAR

Ubrzo nakon susreta oni su shvatili da su jedno drugom srodna duša, ali na zdraviji način od isprepletanog para. Jedno su pred drugim od samog početka opušteni, a iako nemaju klasične ljubavne igre izbegavanja i zavođenja, ipak nisu previše opušteni da bi se "uzeli zdravo za gotovo".

Velik faktor prijateljstva u njihovom odnosu odražava se i na seksualan život, a on iako nije ekstremno strastven, dobar je i na njega nemaju primedbi. Obično se radi o ljudima koji su nakon loših iskustva u vezama drugačije složili prioritete pa im seks više nije presudan za postojanje odnosa.

PRAKTIČAN PAR

Bilo da je reč o novcu, ljubavi, statusu, dostupnosti ili okolnostima, kod stupanja u vezu ovaj je par više promišljao glavom nego srcem. Ipak, njihova veza ima velike šanse da uspe ako se vremenom rode duboke emocije, jer nisu poput brojnih drugih u nju ušli sa pogrešnim očekivanjima, već su realno procenjivali partnera.

Na polju seksa kod ovog para se problemi javljaju na početku, ali u istinskoj želji da udovolje jedno drugom ima potencijal da se pretvori se u vrlo dobar.

wikipedia.org
Kad se nađu srodne duše...

ZDRAV PAR

Reč je o dve individue koje žele da zadrže svoj identitet, ali istovremeno budu bliski sa nekim. Ako su pritom otvoreni, neopterećeni posesivnošću i ljubomorom i odnos grade na međusobnoj želji, tada njihova ljubav ima potencijal dugog veka.

Oboje su svesni svojih seksualnih potreba, te su i u tom aspektu sposobni da komuniciraju i deluju. Njima ne nedostaje strast, a obično se pravilno smenjuju u tome ko je inicijator strasti, a koga treba podsticati.

2020 © - Vesti online