Sreda 20.01.2016.
20:13
Vestionline

Vučić: Bili ste Evropljani dok ste uzimali pare iz fondova

Tanjug
Vučić kritikuje nove članice EU

- Narod u Srbiji pokazao je veliku solidarnost, kod nas nije bilo problema, suzavca... Srbija je navikla na izbegličke kolone, poslednjih 100 godina prolaze ili dolaze u Srbiju. Ja sam dete izbeglice iz Bosne, danas sam premijer - istakao je Vučić.

On je na forumu "Od migracija do integracija" naglasio da se danas u Evropi donose nove odluke i da Austrija, Nemačka, Makedonija zatvaraju granice polako, prenose beogradski mediji. 

- Nisam siguran da je to najbolji način. Evropska migratorna politika zahteva promene. Još ne vidimo jasno evropsko rešenje", naglasio je Vučić i dodao da su se neke zemlje, članice EU ponašale kao članice samo dok je trebalo da dobiju novac iz evropskih fondova, a kada je dosao trenutak da svi zajedno nađu evropsko rešenje, nisu se baš pokazale.

Vučić je naveo i da je Srbija samo zemlja na migrantskoj ruti ka Evropi, a da su njihove konačne destinacije Nemačka, Austrija, skandinavske zemlje... 

Evropa nesposobna da nađe rešenje

Švedski premijer Stefan Loven istakao je na forumu da se Evropa nalazi u veoma ozbiljnoj situaciji i da nije bila u stanju da nađe rešenje za migrantsku krizu. 

- Mi pre svega moramo da se pobrinemo da oni više ne beže iz svojih zemalja, a ako već dođu do Evrope, onda svih 28 zemalja mora zajedno da radi kako bi im pomogli. To se, na žalost, nije desilo i to je opasno. Treba nam novi sistem - zaključio je Loven.

Potpredsednik nemačke vlade Zigmar Gabrijel istakao je da Evropa neće doći do rešenja u kome će moći ravnomerno da rasporedi migrante zato što zemlje članice nisu spremne. 

- Moramo investirati u zemlje oko Sirije, u izbegličke kampove u tim zemljama jer nije bilo velike želje prošle godine da krenu ka Evropi, sve dok međunarodne organizacije nisu smanjile dotok novca. Zato moramo više investirati u poboljšanje uslova života u izbegličkim kampovima oko Sirije - naglasio je Gabrijel.

2024 © - Vesti online