Četvrtak 21.01.2016.
05:30
turizamiputovanja.com

Opasno po život! Da li ste dovoljno hrabri za ova mesta?

instagram.com
Sedim ja tako i razmišljam...

Naravno, većina posetilaca ovih lokaliteta ih je uspešno preživela i prepričava ih kao najbolje avanture u životu. Međutim, svako od ovih mesta je izuzetno opasno i mnogo je adrenalinskih zavisnika ostavilo život na njima.

1. Plaža Nova Smirna, Florida

Ova plaža smatra se "svetskim glavnim gradom ajkula". Bez obzira na to, ogroman broj turista odlazi na ovu obalu, najviše zbog pristupačnih cena, uprkos činjenici da je na ovoj plaži zabeleženo preko 250 napada ajkula na kupače, što je najviše u svetu po kvadratnom kilometru.

wikipedia.org
Čuvajte se ajkula na ovoj plaži

U ovim vodama ima najviše tzv. bik-ajkula koje mešaju ljude sa regularnom morskom hranom. Mi bismo na ovoj plaži radije uživali na pesku, a vi?

2. Haf Doum, Josemitski nacionalni park

Uspon na ovaj vrh jedan je od najdužih i najopasnijih u Josemitskom nacionalnom parku.

Uspon traje čitav dan a planinari moraju da koriste i čelične kablove da bi stigli do vrha. Upravo na tom mestu je više od 60 turista živelo poslednje trenutke svog života - uglavnom zbog pada sa stene koja naročito u kišnim uslovima postaje izuzetno klizava, ali su se dešavali i udari groma, kao i srčani udari.

wikipedia.org
Put do vrha prepun je opasnosti...

3. Moher litice, Irska

Predivne i neverovatne, Moher litice privlače više od milion posetilaca godišnje. Sa pogledom na Atlantski okean ove litice od škriljaca i peščara izdižu se 120 metara iznad često uzburkanog okeana, čineći izuzetan pejzaž sa fantastičnim pogledom, koji je i veoma opasan.

wikipedia.org
Pogled sa litica oduzima dah

Iako je tačan broj smrtnih ishoda nepoznat, bilo je dosta prijavljenih kobnih padova sa litice. Padovi se dešavaju zbog krhkog zemljišta od kojeg je tlo sastavljeno, klizavog terena pri kišovitom vremenu kao i zbog jakih vetrova; štaviše, litice su nekada i zatvorene za posetioce zbog jakih vetrova.

Nažalost, Moher litice su takođe poznate i po samoubistvima, a poslednje je zabeleženo u martu prošle godine.

4. Kilauea vulkan, Havaji

Havaji su vulkanska ostrva i praktično su nastali i izgradili se od vulkanskih erupcija. Danas se na Havajima nalaze tri aktivna vulkana, a najopasniji među njima je Kilauea. Iako je poslednja velika erupcija bila 1983. godine, vulkan konstantno izbacuje vrelu lavu iz svog kratera.

wikipedia.org
Dok lava prolazi pored vas...

5. Reka Kolorado

Kolorado protiče kroz 5 saveznih država Amerike - Kolorado, Kaliforniju, Jutu, Nevadu i Arizonu, a pronašla je svoj put i kroz čuveni Veliki kanjon, pa ne čudi što ogroman broj lokalaca, ali i turista, dolazi na reku radi rekreacije: kupanje, veslanje, rafting…

Međutim, ljudi često nisu svesni koliko ova reka može biti opasna, naročito u vreme obilnih padavina ili povećanog topljenja snega.

wikipedia.org
Reka Kolorado je prelepa, ali može da bude veoma opasna

U prvih 7 meseci 2014. godine zabeleženo je 15 smrtnih slučajeva, a četvoro se utopilo prošlog leta. Nesreće se dešavaju zbog velikih i opasnih voda ali i nedostatka edukovanosti i opremljenosti.

6. Mon Blan

Iz geografije smo učili da je Mon Blan najviši vrh Alpa i Evrope, ali ova planina nosi i epitet najsmrtonosnije, sa čak 100 smrtnih slučajeva godišnje. Procentualno, u odnosu na broj planinara koji svake godine pokuša da osvoji njegov vrh (oko 30.000 njih), to je dosta manje u odnosu na Mont Everest, ali je ipak broj smrtnih ishoda najveći na Mon Blanu. Na to najviše utiču surovo vreme, lavine i neiskustvo i nepripremljenost samih avanturista.

2024 © - Vesti online