Četvrtak 21.01.2016.
00:10
D. N. Petrović - Vesti

Nelegalna mesta za molitvu u Sandžaku: (Ne)moguć izlaz iz sopstvene zamke

D. N. Petrović
Ko će ukinuti nelegalna mesta za molitvu u Sandžaku?

- IZ BiH nema mehanizme da natera čak ni IZ u Srbiji, koja je formalno njen deo, da sprovede naloge reisa Huseina Kavazovića - objašnjava Makić. On podseća da su se takozvani paradžemati ili džamije štete na ovim prostorima pojavili sa povratkom studenata islamskih studija koje su "sačekala zatvorena vrata Islamske zajednice".

- Islamska zajednica je bila dužna da spreči formiranje paradžemata, posebno onih koji su ideološki zalutali, poput tekfira, ahmedija i šija. Nažalost, u IZ u Srbiji ne znaju šta da rade i zbog toga ćute, jer su upali u zamku sopstvenih nepromišljenih poteza - smatra Makić.

Za njega su paraodbori u Crnoj Gori "još opasniji od onih u Sandžaku", kao i činjenica da muftija Zukorlić, bez znanja reisa Kavazovića drži predavanja po Sarajevu i drugim gradovima u BiH.

Podsetimo, reis IZ BiH Husein Kavazović naložio je imamima u BiH i Sandžaku da do kraja januara obave razgovore sa svim osnivačima paradžemata, a da se do kraja februara sva nelegalna mesta za molitvu zatvore.

2024 © - Vesti online