Petak 21.05.2010.
14:20
Tanjug

BKZ protestuje zbog "izborne krađe"

BKZ je nezadovoljna i načinom na koji su određeni stalni članovi Centralne izborne komisije.

Televizija Universa, koju kontroliše Zukorlić, od jutros je pozivala građane da izađu na protest u 14 sati koji će se na centralnom gradskom trgu održati neposredno posle održavanja tradicionalne smotre plesa "Ples sa Evropom“.


U BKZ-u je Tanjugu rečeno i da "njihovi birači“ masovno nisu prepisani iz "lokalnih“ u generalni birački spisak, što ukazuje, kako tvrde, na pripremu "velike izborne pljačke“ koju oni neće dozvoliti.

Tvrde da su stalni predstavnici izborne komisije, koje predlaže lokalna samouprava, a treba da ih verifikuje Centralna izborna komisija, određeni jednopartijski.

Vlast u Novom Pazaru je u rukama Sandžačke demokratske partije (SDP) čiji je osnivač Rasim Ljajić. Generalni sekretar SDP-a i šef kabineta gradonačelnika Mirsad Jusufović je Tanjugu rekao da je sve urađeno prema zakonu, kao i da su stalni članovi izborne komisije birani prema većinskoj zastupljenosti u lokalnom parlamentu.

Kako politički predstavnici Srba ne učestvuju na izborima, objasnio je Jusufović, stalne članove izborne komisije u Novom Pazaru predstavljaju dva predstavnika SDP-a i jedan Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Ugljanina, dok je u Tutinu, na primer, gde SDA ima većinu, situacija obrnuta.

"Reč je o stalnim članovima izborne komisije koje, prema pravilu, predlažu lokalne samouprave, što, naravno, ne znači da će njih verifikovati Centralna izborna komisija“, rekao je Jusufović. U proširenom sastavu izborne komisije članovi mogu biti predstavnici svih izbornih lista, dodao je on.

Na predstojećim izborima za Nacionalni savet Bošnjaka učestvuju tri izborne liste -Bošnjačka lista koju podržava SDA, Bošnjački preporod koji je blizak SDP-u
i Bošnjačka kulturna zajednica koju podržava LDP.

2024 © - Vesti online