Sreda 20.01.2016.
08:00
B. Božin - Vesti

Nemački raskol zbog izbeglica

Reuters
Oštra poruka iz Minhena: Edmund Štojber

- Angela Merkel mora odmah da promeni svoju poziciju, jer to ima kobne posledice za Nemačku i Evropu. Nadam se da će to uraditi, rekao je bivši bavarski premijer u intervjuu za "Zidojče cajtung".

U Baden-Virtembergu, Rajnland - Falcu i Saksoniji - Anhaltu su pokrajinski izbori zakazani za 13. mart.

- Merkelova nema mnogo vremena za savladavanje problema - rekao je Štojber. "Maksimalno do kraja marta. Tada mora da ga reši", ističe ovaj političar i dodaje da CSU mora da dovede CDU na njihove pozicije sa ciljem "ne da se reše Merkelove, nego da je navedu na promenu držanja".

Pad podrške Merkelovoj

Podrška konzervativnom bloku nemačke kancelarke Angele Merkel opala je za 2,5 odsto, pokazala je anketa INSA objavljena juče u listu "Bild". Za podršku od 32,5 odsto kaže se da je najniža od izbora 2013. godine. List nije naveo razlog za pad popularnosti Merkelove, ali agencije to povezuju sa izbegličkom krizom.

Štojber je zahtevao kompletno zatvaranje granice za izbeglice sa Austrijom. To je "jedini put" kako bi se druge evropske države navele da zajednički reše izbegličku krizu koja se trenutno tretira isključivo kao nemački problem.

- U principu to znači da se granice kompletno zatvore. Ako Nemačka kaže da nijedna izbeglica ne može da dođe iz sigurne države, onda će drugi Evropljani brzo da uvide da je to evropski problem - objasnio je Bavarac.

Dobrint: Spremni za plan B

Nemački ministar saobraćaja Aleksander Dobrint, kao prvi član vlade, usprotivio se aktuelnoj politici Merkelove i pozvao je da se pripremi za zatvaranje nemačkih granica kako bi se zaustavio priliv azilanata. On smatra da Berlin mora samostalno da deluje ako se ne postigne širi evropski sporazum o izbeglicama. "Ako se uskoro ne smanji broj pridošlica, svima nama bih savetovao da se pripremimo za plan B", rekao je Dobrint.

Merkelova trenutno trpi ogroman pritisak sa svih strana, pa i iz redova sopstvene partije, jer je broj pridošlica i tokom zimskih meseci i dalje veoma visok, a istovremeno, nastojanja da se dođe do evropskih rešenja nisu urodila plodom.

U Bavarskoj je CSU ponovo dospela na naslovne strane zbog najnovijeg predloga da se doseljenici obavežu na poštovanje nemačkih osnovnih vrednosti, i to - promenama u Ustavu. "Izmena Ustava ima veću težinu nego zakon. Sama debata o tome će nas društveno pomeriti i formulisati jasna očekivanja od migranata", rekao je šef frakcije u bavarskom parlamentu Tomas Krojcer. U osnovi se radi o tome da se izbeglice obavežu na savladavanje nemačkog jezika, prihvatanje tradicije i toleranciju ugrađenu u nemačkom ustavu.

2024 © - Vesti online