Utorak 19.01.2016.
15:18
Srna

Kosovski političari u zatvor, a ne u fotelje

Reuters
Etiketirao zločince nad Srbima: Dik Marti

U iščekivanju sporazuma između Prištine i Holandije o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine koje su počinili pripadnici terorističke OVK, Marti je rekao da je on svoj deo posla obavio.

Marti je kazao da mu nije jasno zašto jedan od osumnjičenih za trgovinu organima, aktuelni ministar spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Hašim Tači, ne stupi u kontakt sa njim već ga kleveta.

Marti je podsetio da je u izveštaju iz 2011. godine pod nazivom "Nehumano postupanje sa ljudima i nezakonita tajna trgovina ljudskim organima na Kosovu" naveo da postoje dokazi da su lideri terorističke OVK, koji sada vode politiku samoproglašenog Kosova, počinili krivična dela, uključujući trgovinu organima, oružjem i naftnim derivatima.

- Kada je objavljen izveštaj, naglasio sam da ga treba pažljivo pročitati i razumeti reči - rekao je Marti za "Naše Preševo".

On je istakao da se kosovska i međunarodna policija sada moraju fokusirati na zaštitu svedoka jer je to jedan od najvećih problema u sprovođenju pravde i naglasio da Kosovo ne može imati političku i ekonomsku perspektivu ako ga vode ljudi koji su osumnjičeni za kriminal i korpuciju, kao i za povezanost s mafijom.

Marti je zaključio da je on svoj deo posla obavio, da je bivši glavni haški tužilac Karla del Ponte isto zaključila, kao i Klint Vilijamson, koji je predvodio međunarodne istražioce na Kosovu i Metohiji, i koji je više puta boravio na Kosovu i u Albaniji.

2024 © - Vesti online