Ponedeljak 18.01.2016.
19:59
B92

VIDEO+GALERIJA: Opustošeni Ramadi - grad duhova

Reuters
Nigde žive duše

Reporter Rojtersa koji je uspeo da uđe u grad kaže da je u njemu zatekao samo iračke snajperiste, koji sa krovova prate šta se događa i spremni su za eventualnu akciju ukoliko primete da im je promakao neki pripadnik terorističke organizacije.

Ramadi je šest meseci bio u rukama džihadista, mesecima je iračka vojska pokušavala da povrati kontrolu, a u stravičnim sukobima poginuo je veliki broj boraca, kako sa jedne, tako i sa druge strane. 

Iračke bezbednosne snage su osvojile Ramadi i u narednim nedeljama planiraju ofanzivu na Mosul, grad koji je nezavnična prestonica Islamske države u Iraku i u kom je uspostavljen takozvani kalifat. 
Prema rečima iračkih zvaničnika, Ramadi je osvojen zahvaljujući stalnom bombardovanju, a i sada se čuju snažne detonacije jer i u gradu i dalje postoje skrivene terorističke ćelije. 

Džihadisti su svoje uporište pronašli na istočnom delu grada, u kom i dalje ima stanovnika, ali vojska preventivno svakog dana evakuiše određeni broj civila. 
Jedan od izbeglica je naveo da je 11 dana bio bez hrane i vode i da je taj period preživeo zahvaljujući vodi iz blata. Šest meseci bombardovanja je ostavilo zastrašujuće posledice na grad, a Ujedinjene nacije su saopštile da je oštećeno ili uništeno najmanje 4.500 objekata. Iz Ramadija je pobeglo pola miliona stanovnika, a velika većina ne misli da se ikada vrati.

2024 © - Vesti online