Ponedeljak 18.01.2016.
14:40
Vestionline

Pobeda favorita: Velikiću NIN-ova nagrada

wikipedia.org
 

Odluku je doneo žiri u sastavu Božo Koprivica (predsednik), Mihajlo Pantić, Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić i Zoran Paunović.

U najužem izboru, pored pobedničke, bile su i knjige "La Sans Pareille" Milisava Savića u izdanju "Agore", "Anđeo atentata" Svetislava Basare (Laguna), "Park Logovskoj" Dane Todorović (Geopoetika), "Republika Ćopić" Vuleta Žurića (Službeni glasnik) i "Rajska vrata" Ljubice Arsić (Laguna).

Dragan Velikić jedan je od najboljih i najčitanijih srpskih pisaca, njegove knjige prevedene su na petnaest evropskih jezika. Zastupljen je u domaćim i inostranim antologijama. Zanimljivo je da je, pored ostalih nagrada, dobitnik i Nagrade grada Budimpešte za 2013. godinu.

Najpoznatije Velikićeve knjige su "Via Pula", "Hamsin", "Severni zid", "Danteov trg", "Slučaj Bremen", "Ruski prozor" i "Bonavia".

U "Isledniku" vest o majčinoj smrti postaje povod za otvaranje "emotivne crne kutije" junaka, a sam pisac je izjavio da je to njegov najintimniji roman do sada. To su prepoznale i publika, ali i kritičari, pa se za ovaj Velikićev roman s pravom može reći da je knjiga godine u Srbiji.
 

2024 © - Vesti online