Nedelja 17.01.2016.
22:38
Tanjug

"DS ne može biti centar okupljanja opozicije"

Tanjug
Da li će ovo biti ujedinjena srpska opozicija: Nenad Čanak, Boris Tadić i Čedomir Jovanović

Čanak je ocenio da su vanredni izbori šansa da se građanske i nadnacionalne snage okupe i oporave od šoka sa izbora iz 2014. godine i da počnu da igraju značajniju ulogu u političkom životu Srbije.

Liga socijaldemokrata Vojvodine će, po Čankovimk rečima, na izborima za Skupštinu AP Vojvodine nastupiti samostalno, dok će u ponedeljak u Beogradu o predizbornim koalicijama za vanredne republičke izbore razgovarati sa predsednicima Socijaldemokratske stranke i Liberalno-demokratske partije, Borisom Tadićem i Čedomirom Jovanovićem.

Čanak je rekao da će posle tog sastanka "situacija biti jasnija", a kako je najavio, na sastanku će biti reči i o pozivu Demokratske stranke na saradnju.

- Demokratska stranka je na izborima 2014. godine pokazala da ima mnogo manje potencijala i glasova od LSV, SDS i LDP. To znači da DS ne može da bude "gravitacioni centar" okupljanja opozicionih stranaka - rekao je Čanak.

On je dodao da je stranka na čijem je čelu još 2014. godine sazivala sastanak na temu objedinjavanja građanskih i nadnacionalnih stranaka, dok su SDS i LDP pre šest meseci "udarili temelje" okupljanju opozicije.

Čanak je rekao i da se Boris Tadić u više navrata pokazao kao pouzdan saborac LSV-a, uprkos svim razlikama u odnosu na pitanje Vojvodine.

Savez za "evropsku Srbiju"

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović ocenjuje da je Srbiji neophodno okupljanje svih demokratskih, građanskih, evropskih stranaka i organizacija, te da je imperativ stvaranje saveza koji bi artikulisao interese evropske Srbije.

- Izbori su prilika da Srbija počne da se transformiše u pristojno društvo u kakvom želimo i zaslužujemo da živimo - naveo je Joivanović u pisanoj izjavi medijima.

Vanredni izbori zajedno sa pokrajinskim i lokalnim

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor očekuje da vanredni parlamentarni izboru budu održani istovremeno sa pokrajinskim, koji, prema propisanim rokovima, moraju biti između 22. aprila i 22. maja.

- Trudiću se da pokrajinski izbori budu održani u propisanim rokovima, da bi se sačuvao integritet i ugled pokrajinske skupštine. U tom smislu, izbori se ne mogu održati ni pre 22. aprila, ni posle 22. maja - rekao je Pastor.

2024 © - Vesti online