Nedelja 17.01.2016.
20:33
Tanjug

Sunovrat Ciprasove politike: Siriza gubi uticaj, opozicija sve jača

Reuters
U isto vreme prošle godine, Siriza je bila apsolutni favorit u Grčkoj

Prema anketi koju je objavio nedeljnik Proto Tema, Nova demokratija ima podršku 21,3 odsto građana a Siriza 18 odsto, dok prema istraživanju koje je juče objavio list Parapolitika konzervativci imaju podršku 23,6 odsto birača naspram 19,9 odsto koliko podržava Sirizu.

Ankete su sprovedene nedelju dana pošto je Nova demokratija izabrala reformatora Kirijakosa Micotakisa, sina bivšeg premiejra Micotakisa za novog lidera, što je po mnogim analitičarima korak koji će partiji doneti novi život, prenosi AFP.

Nova demokratija je smenjena sa vlasti u januaru 2015. godine ubedljivom pobedom Sirize koja je na vlast došla na talasu ozlojeđenosti grčkih građana zbog mera štednje i stranih kreditora.

Siriza je zatim pobedila i na novim izborima u septembru predvođena premijerom Aleksisom Ciprsom, ali posmatrači kažu da birači sada pokazuju novo interesovanje za Novu demokratiju zahvaljujući dolasku Micotakisa koji zagovara "zdrav razum protiv populizma" i obećava da će pomeriti partijsku politiku prema centru.

Još jedan faktor koji ide u prilog Novoj demokratiji je razočarenje u Sirizu koja je potpisala još jedan međunarodni sporazum sa međunarodnim kreditorima iako je obećala d sće se usprotiviti zahtevima EU da sprovede stroje mere štednje uključujući otpuštanje velikog broja zaposlenih u javnom sektoru.

2024 © - Vesti online