Ponedeljak 18.01.2016.
01:41
N. S. Preradović - Vesti

Titovim naslednicima ćorak

V. Sekulić
Najavio žalbu: Joška Broz

U dopunskom ostavinskom rešenju sud je kao neosnovane odbio sve zahteve naslednika, kao i zahteve dinastije Karađorđević i države da se uključe u postupak. Sud podseća da je ostavinski postupak za podelu Brozove imovine pravosnažno okončan u Beogradu još 1991. godine kada je podeljeno oko 800 komada odeće, obuće i maršalovih ličnih stvari.

Titov unuk Joška Broz za "Vesti" kaže da je na delu politička, a ne sudska odluka.

- Ovakav ishod sam i očekivao. A, i šta da delimo kad je sve pokradeno. Država nije čuvala maršalovo blago koje joj je povereno i to je sramotno - rekao je on.

Na pitanje ko je pokrao Titove stvari, njegov unuk odgovara da je to uradio "neko ko je imao ključ od sefa, a ne neko sa ulice". 

Prema njegovim rečima još pre tri godine se znalo da je od 3.500 umetničkih slika koje su pripadale njegovom dedi, ostalo samo 750.
- I pored toga što sam bio spreman na ovakvu odluku, žaliću se, a moj advokat već najavljuje žalbu - kaže Joška Broz.

Na spisku naslednika izuzev Joške su i Titov sin Miša, unuci Edvard, Zlatica i Svetlana, kao i sestre Jovanke Broz, Nada i Zora.

Gde su lovačke puške

Titovi naslednici potraživali su, između ostalog, i Staljinovu sablju, orden Suvorova, kao i još tridesetak komada ordenja, umetničke slike iz doma Brozovih, satove, kao i Titove lovačke puške, kojih je bilo 167. Na jednoj od poslednjih izložbi, međutim, izbrojano je samo 67 komada oružja, koje je uglavnom unikatno, rađeno lično za Tita.

Čudno objašnjenje

Sud je naveo da se imovina koju su naslednici tražili u dopunskom postupku, a koja je prestala da bude društvena svojina (umetnički predmeti, porcelan, nakit, pokloni, nameštaj, numizmatička i zbirka satova, automobili...) ne može smatrati naknadno pronađenom zaostavštinom, pa samim tim nisu ni ispunjeni zakonski uslovi za donošenje dopunskog ostavinskog rešenja.

2024 © - Vesti online