Ponedeljak 18.01.2016.
03:30
menshealth.rs

7 znakova da pijete previše kafe

precisionnutrition.com
Budite umereni da ne bi osetili posledice

Preskakanje srca

“Kofein je stimulans koji deluje na centralni nervni sistem i koji može da ubrza otkucaje srca”, kažu stručnjaci, “a oni koji ga unose previše počeće da osećaju preskakanje srca.”

Nervoza i podrhtavanje

Drhtavica, nemir, nervoza – ovako otprilike izgleda ovaj simptom. Kofein može da aktivira ili oslobodi neke od hormona poput adrenalina, koji kod čoveka sprečava umor, ali može i da izazove nervozu.

Prečesto idete u toalet

Kofein se ponaša kao blagi diuretik i može da podstakne određene ljude na češće uriniranje. Ovo može da bude više neprijatno nego strašno, ali to može i da znači da se hranljive materije ne apsorbuju kako treba jer se tečnost kroz organizam kreće prebrzo.

Bol u stomaku

Kofein može da stimuliše gastrointestinalni trakt, što može da dovede do nervoze, mučnine, pa i dijareje. Opet, ovo može da bude jako neprijatno i dosadno. Kafa može da odnese sadržaj iz vašeg želuca, ali i da usput napravi ozbiljne probleme.

Anksioznost

Ako vas vaša jutarnja radost čini anksioznim i nervoznim umesto mirnim i osveženim, možda biste mogli da razmislite da prestanete da je pijete ili da se preusmerite na čaj. Simptomi anksioznosti mogu da se pogoršaju, ako preterate s kofeinom.

Gorušica

Visok nivo kiseline u kafi može da izazove gorušicu i lošu probavu kod nekih ljudi. Posetite svog lekara i smanjite broj šoljica kafe dnevno, pa vidite da li se stanje poboljšalo.

2024 © - Vesti online