Nedelja 17.01.2016.
12:46
Blic

VIDEO: Ovako izgleda napad bele ajkule

youtube/Woods Hole Oceanographic Institution
Susret koji ne želite da vam se desi

Od ukupno 13 sati materijala koji su naučnici Okeanografskog instituta "Vuds Hol" uspeli da snime podvodnim dronom, iskoristili su one najfascinantnije prizore i, prema njihovim rečima, dobili i više nego što su očekivali kad su prvi put, tačnije 2013. godine, odlučili da postave dron sa REMUS Šark kamerom u morske dubine.

Rezultati njihovog istraživanja nedavno su objavljeni u magazinu "Journal of Fish Biology", a tvrde da su im ovi snimci pomogli da utvrde na koji način velike bele ajkule love svoj plen. Pokazalo se da koriste morske dubine i mrak u svoju korist, odnosno kruže na samoj površini dna, u senci, sve dok ne opaze svoj plen. Zatim kreću u napad koji je, sudeći po prizorima koje su uspeli da zabeleže, prilično zastrašujuć.

- Ako morski pas pluta i vreba na samom dnu, u mraku, njegov plen pliva visoko iznad njega pa se nazire, dok se smanjuje verovatnoća da će plen uočiti morskog psa - tvrdi Greg Skomal, biolog i vodeći naučnik studije.

- Ova izvanredna zapažanja pokazuju da su hipoteze koje smo postavili moje kolege i ja ustvari tačne i da morski psi zaista vrebaju iz mraka - dodao je Skomal.

Morski psi su takođe tokom napada na mamac pokazali neverovatnu snagu. Vidljivo je kako grizu dron, a njihovi ogromni zubi prikazani su iz neverovatno užasavajuće blizine.

2024 © - Vesti online