Subota 16.01.2016.
21:31
blic.rs

Jednooki džihadista koji uliva strah: Iza njega ostaju samo leševi

youtube.com/Global News
Amerikanci nude pet miliona dolara za infomracije o njemu: Moktar Belmoktar

Čovek koga opisuju kao i nedodirljivi, nosi nadimak "Mr. Marlboro" i jedan je od napoznatijih paravojnih vođa na području Sahare. Rođen je 1972. u istočnom Alžiru, a džihad ga je privukao još kao dečaka.

Već sa 19 godina odlazi u Avganistan i pristupa Al Kaidinom kampu za obuku, gde se povezuje sa ostalim teroristima širom sveta.

Sve do 2012. godine bio je u Al Kaidi, ali se posle nesuglasica s drugim vođama povukao i formirao potpuno novu džihadističku grupu, koja je tek nedavno počela sarađivati sa Al Kaidom.

Loš glas o njemu pročuo se kada je u januaru 2013. godine organizovao napad na rafineriju plina u Alžiru,u kojem je ubijeno 38 ljudi. Četiri meseca kasnije organizirao je dva samoubilačka napada u Nigeriji kojima su ciljevi bili vojna baza u Agadezu i rudnik urana u Arlitu, a u njima je poginulo 25 ljudi.

Osim činjenice da iza njega ostaje gomila leševa, strah uliva i sam Belmoktarov izgled. Naime, on je levo oko izgubio boreći se s vladinim trupama 1990. godine i da otada ima stakleno oko.

Više je puta proglašavan mrtvim, zadnji put posle američkih vazdušnih napada na Libiju. Međutim, Belmoktar je preživeo. I vojska Čada ga je u april 2013. proglasila mrtvim samo da bi se opet pojavio par meseci kasnije.

Poslednjih godina Belmoktar je postao zloglasan po otimanju talaca na prostoru čitave Sahare, često od zapadnih vlada tražeći milionski otkup. Na taj način, kao i švercom cigareta, finansira svoj džihad.

Navodno, Belmoktar uspeva da izvede svoje operacije zahvaljujući jako dobrim vezama u tom regionu. Pretpostavlja se da su ključ njegovog uspeha duboke veze s lokalnim Tuarezima. Navodno je oženio četiri žene iz naroda Tuarega i ostalog lokalnog arapskog stanovništva.

Američka vojska već godinama nudi nagradu od 5 miliona dolara za informaciju koja bi dovela do njega.

2024 © - Vesti online