Nedelja 17.01.2016.
02:56
B92

Specijalitet u Moskvi: Ruske pljeskavice na srpski način

Tanjug/AP
Svuda pođi, (srpsku) pljeskavicu nađi. Čak u Moskvi, to je moguće  (Foto: Ilustracija)

Mladi bračni par, Ruskinja i Srbin ove zime pljekavice služe u jednom od popularnih moskovskih parkova u Parku Sokoljniki.

- U početku smo imali klasičnu pljeskavicu i gurmansku pljeskvaicu. To su bila naša dva proizvoda sa kojima smo nastupali na svim bazarima hrane. A onda smo dodali i pileću pljeksavicu, jer su sve devojke u Moskvi uvek pitale: A ima neke piletine?“. Toga, naravno, nema u Beogradu ali u Moskvi ima. Onda smo ubacili vešalicu - kaže Aleksandra Trudić, vlasnica "Serbs Gril" na srpski način. 

Sve je počelo pre dve i po godine kada su Aleksandra i njen srpski muž Milan, sistem administrator u velikoj kompaniji i njihovi srpski prijatelji rešili da učestvuju u projektu Gradski bazar hrane gde su različite grupe imale svoje štandove sa ponudeom napitaka, kolačića, humusa, i da tamo predstave pljeskavice. 

- Do tada ja sam već naučila da pravim ne samo pljeskavice nego i gibanice i burek i ostala ukusna jela iz srpske kuhinje. Problem je bio u drugome; u tome da se ceo posao organizuje od početka do kraja. Naime ja nisam imala iskustva u ugostiteljstvu. I to je bilo komplikovano ali na greškama se učilo - kaže Trudićeva. 

Kupci su srpska dijaspora u Moskvi ali i Rusi koji su ili bili u Srbiji ili u Crnoj gori, Hrvatskoj, Makedoniji, kažu. 

Milan, beograđanin koji godinama radi u Moskvi ponosan je na suprugu i nada se da će posao da se razvije. 

- Format koji ona hoće da primeni je univerzalan. Čovek može da uđe da sedne . Mesta se menjaju kao što ste primetili a format ostaje isti. Možda je to i njen uspeh, ako nije donela pljeskavice u Rusiju njen uspeh je u tome što je ovajkav format probala da ponudi ruskom tržištu - kaže Milan Trudić. 

Sreću i promet ove zime pomalo kvari neobično topla zima te se kasni sa otvaranjem otvorenog klizališta pored koga se nalazi pljeskavdžinica Serbs. Оd proleća se nadaju stalnom mestu u centru grada.

2024 © - Vesti online