Subota 16.01.2016.
17:17
rs.sputniknews.com

Rusi se snašli: Turskoj sankcije, Siriji šansa

pixabay.com
Prva tura citrusa iz Latakije krenula ka Rusiji

Rukovodilac Uprave za poljoprivredu Latakije Munzir Gerbek je za Sputnjik izjavio da bilo usvojeno nekoliko mera koje imaju za cilj da uproste procedure i aktiviraju izvoz, odnosno trgovinu između Sirije i Rusije.

- Veoma smo zadovoljni jer je rusko tržište sada otvoreno za naše proizvode. Zahvalni smo zato što sada imamo mogućnost da masovno izvozimo poljoprivredne proizvode u Rusiju - izjavio je Gerbek.

Mirza Redžep, koji organizuje isporuke voća i povrća iz Latakije, kaže da je organizovani masovni izvoz citrusa počeo pre skoro dva meseca i da je dosad u Rusiju u dve partije poslato oko 60 tona pomorandži. Prema njegovim rečima, to su bile probne isporuke, kako bi se ustanovilo šta od sirijskog voća vole ruski kupci.

Trenutno je u toku priprema za organizovanje redovnog izvoza, koji će početi pošto se reši niz formalnosti.

Takođe, navodi se da je u prvoj fazi mesečni obim isporuka citrusa iz Sirije u Rusiju iznosio 34 tone, a da će se vremenom ta količina uvećavati.

Proizvodnja citrusa u okolini dva velika sirijska grada, Latakije i Tartusa, do početka sirijske krize u potpunosti je zadovoljavala potrebe lokalnog tržišta. Osim manjeg dela teritorije u okolini Latakije, koja se graniči sa Turskom, nijedan od gradova praktično nije bio pogođen ratnim razaranjima i stoga proizvodnja u ovim regionima nije prekidana.

Mirza Redžep dodaje da se "svakodnevno u okolini Latakije u proseku proizvede oko 2.500 tona voća i povrća, od čega je veliki deo namenjen unutrašnjem tržištu".

Prema rečima Munzira Gerbeka, u Latakiji se proizvode uglavnom masline i citrusi, a postoji i veliki broj staklenika.

- Tokom 2015. godine, obim proizvodnje citrusa u Latakiji bio je otprilike milion tona. Latakija upotrebi svega pet odsto proizvedenog voća i povrća i obezbeđuje oko 50 odsto potreba za citrusima u zemlji - podvlači Gerbek.

Zbog vojnih dejstava u Siriji je više od sedam miliona ljudi bilo prinuđeno da napusti svoje domove i preseli se u susedne regione. Prema raspoloživim podacima, sada otprilike 600.000 unutrašnjih sirijskih izbeglica živi u Latakiji i okolini. Poljoprivredna proizvodnja je glavna proizvodna delatnost i izvor prihoda za domaće izbeglice i lokalno stanovništvo.

2024 © - Vesti online