Subota 16.01.2016.
05:45
B. Božin - Vesti

4 nezgodna razloga: Zašto u Nemačkoj nije bilo terora?

Reuters
Protesti u Kelnu: Pegida sa razvijenim zastavama Trećeg rajha

U napadu islamističkog teroriste protekle nedelje u Istanbulu je ubijeno 10 nemačkih turista, ali sama Nemačka je za sada pošteđena napada. Šta je razlog za to, pita se komentator tiražnog "Bilda" Julijan Rajhelt. Nemačke obaveštajne službe i nekoliko puta puka sreća sprečile su napade, tvrdi on, ali postoje četiri neugodne istine koje objašnjavaju zašto se teroristi nisu baš mnogo ni trudili da napadnu na nemačkom tlu.

Kao prvo, Nemačka nudi terorističkim strukturama rajske uslove za sakrivanje. Sigurnosni propisi su dosta opušteni, na primer, ne postoji jedinstvena baza podataka, nemačkim obaveštajnim službama je zakonski zabranjeno delovanje u inostranstvu (dok je Francuzima dozvoljeno), policijske snage su personalno tako slabe da ne uspevaju da trajno nadgledaju ni 200 najokorelijih salafista, a nema ni dovoljno službenika koji govore arapski da bi mogli da se infiltriraju u radikalne grupacije i iznutra ih nadgledaju.

Terorista ubijen nedavno u Parizu pri pokušaju da napadne policiju živeo je u Nemačkoj sa sedam(!) različitih identiteta, a čak je dva puta bio na sudu pod dva različita imena - jer se otisci prstiju očigledno ne čuvaju ni u jednoj bazi podataka. Islamisti znaju da bi eventualni napad na tlu Nemačke odmah doveo do pooštravanja zakona.

Opušteni zlikovci

"Nemačka je islamistima omiljeno mesto za odmor, regrutaciju i planiranje", rekao je za list "Bild" jedan bivši visokorangirani obaveštajac.

Sigurna i udobna

Drugo, Nemačka je za islamiste ne samo relativno sigurna, već i udobna za život. U zemlji ima oko 40.000 islamista, od toga 8.000 radikalnih vehabija. Oni odbacuju demokratiju i sanjaju o islamističkoj državi, ali im to ne smeta da dobijaju socijalnu pomoć Harc 4, dečji dodatak Bafeg.

Od 450 nemačkih državljana koji se bore u redovima Islamske države, njih 90 je godinama dobijalo pomoć za nezaposlene. Dakle, njihov put u rat finansiran je novcem nemačkih poreskih obveznika. I ovaj način dolaska do novca bi akcijom u Nemačkoj sigurno bio stavljen pod lupu i ukinut.

Kao treće, list navodi da Nemačka profitira od svojih kriminalaca! Veliki deo organizovanog kriminala (droga, trgovina oružjem, prostitucija) u zemlji je u rukama porodičnih klanova koji dolaze iz Libana i pripadaju šiitima, pa osećaju bliskost sa libanskim Hezbolahom, ogorčenim protivnikom Al Kaide i ID, a obe su sunitske organizacije.

Doušnici

Libanski kriminalci, zbog znanja jezika i ličnih veza, često tačno znaju šta se u dešava na vehabijskoj sceni, koja je njima neprijateljska. Zato policija često od pripadnika klanova dobija precizne informacije šta islamisti smeraju - da bi klanovi pažnju policije skrenuli sa svojih poslova i u miru se bavili svojim mutnim poslovima.

Četvrti, ne i najmanje neprijatan razlog zašto je Nemačka bezbednija nego zemlje u okruženju je - njena mračna prošlost. Vehabije i islamski teroristi mrze Jevreje, a još više Izrael. Oni se dive Hitleru za ono što je učinio Jevrejima, a posredno i Nemačkoj, koju smatraju istorijskim saveznikom u svojoj fanatičnoj borbi protiv Jevreja i Izraela. Ne treba zaboraviti da je u Hitlerovo vreme tadašnji veliki muftija Jerusalima dugo vremena živeo u Berlinu. Mnogi radikalni islamisti imaju simpatija za Nemačku koje više nema. Već se dešavalo da na antiizraelskim demonstracijama zajedno marširaju islamisti i neonacisti, kao na primer u julu 2014. u Dortmundu.

2024 © - Vesti online