Petak 15.01.2016.
18:36
dw.com, Vestionline

Zašto je Turska na meti džihadista?

Reuters
Džihadisti su se okrenuli protiv Erdogana

"Atentat u Istanbulu od 12. januara nosi "potpis" džihadista. Sve govori u prilog tome. Prvi sličan atentat dogodio se u junu 2015. u Surudžu, u blizini granice sa Sirijom. Usledila su dva napada u Ankari sa oko sto mrtvih i više od 240 ranjenih. Ovaj napad se tačno uklapa u tu seriju, imajući u vidu da se propaganda Islamske države proteklih meseci fiksirala na Erdogana.

U svojim propagandnim video-porukama, džihadisti pozivaju na borbu protiv njega. U poslednjem izdanju "Dabika", propagandnog magazina "Islamske države", Erdogan i Obama predstavljeni su kao dva najveća neprijatelja.

Sve je više Čečena sa Kavkaza među džihadistima

Kada govorimo o uhapšenim državljanima Rusije, onda se vrlo verovatno radi o džihadistima sa Kavkaza, tačnije Čečenima. Broj boraca džihadista iz tog regiona je od jeseni 2014. porastao na više od hiljadu i po. Turska je dozvoljavala njihov tranzit ka Siriji i Iraku, baš kao što je ćutke gledala na pristizanje oko 2.000 boraca iz muslimanskih republika bivšeg Sovjetskog Saveza. Svi oni su se pridružili Islamskoj državi.

Reuters
Nesmetano su prolazili kroz Tursku

U prošlosti su džihadisti svojim delovanjem podržavali dva najvažnija Erdoganova cilja u Siriji: to je rušenje režima Bašara el Asada kojeg bi zamenio proturski, sunitski režim. I drugo, Erdogan hoće po svaku cenu da spreči formiranje autonomnog kurdskog regiona ili čak kurdske države na području Sirije, uz granicu prema Turskoj.

Zbog toga su raniji vojni uspesi džihadista protiv Kurda na severu Sirije, pa čak i osvajanje grada Kobanea, itekako bili u interesu Turske. Ono što sada doživljavamo je preokret, prvenstveno zbog toga što je Turska dozvolila SAD da koristi vojnu bazu Indžirlik za vazdušne napade protiv džihadista.

Turska je pomagala džihadistima, a onda su je SAD pritisle

Turska u prošlosti ne samo da je podržavala isporuke oružja i druge opreme za džihadiste, nego je omogućila i slobodan prolaz stranih boraca Islamske države ka Siriji. Ranjeni borci džihadisti su lečeni u turskim bolnicama. I finansijska podrška islamističkoj miliciji, koja je stizala iz celog sveta, odvijala se preko Turske.

Turska je istovremeno profitirala od kupovine sirijske nafte i time garantovala važne prihode za džihadiste. Sada je na delu jasan preokret. Podrška Turske je znatno opala zahvaljujući pritisku SAD.

Važno je reći da Islamska država ima brojne simpatizere u Turskoj. Procenjuje se da ima više od 500, negde se govori i oko 1.500 državljana Turske koji su pristupili džihadistima, a brojni među njima se i bore u Siriji, odnosno u Iraku", zaključuje u svojoj analizi Ginter Mejer.

2024 © - Vesti online