Subota 16.01.2016.
03:00
D. Dekić - Vesti

Nova bruka srpskog pravosuđa: Za pokušaj ubistva samo izvinjenje

N. Đurović
Ubod pored srca: Tomo Ćulafić

Tužilaštvo je prethodno krivičnu prijavu za pokušaj ubistva prekvalifikovalo u nanošenje teških telesnih povreda i ponudilo okrivljenom priznanje krivice.

Ovaj proces stranom državljaninu šokirao je javnost, a kako kažu pravni stručnjaci, iznova potvrdio da su aršini prema srpskim i uglavnom zapadnim državljanima različiti, dok je srpski pravosudni sistem na kolenima pred stranim faktorom.

A. Čukić
Sramota: Svetozar Vujačić

Nezavisni od zakona

Svetozar Vujačić ističe da sudovi treba da budu nezavisni, ali da srpske sudije i tužioci pokazuju da su nezavisni i od zakona.
- Srpsko pravosuđe ne sudi ni po zakonu, ni po savesti. Da su sudili našem državljaninu za to isto delo, sigurno bi dobio zatvorsku kaznu. To je ta selektivna pravda srpskih sudova - kaže Vujačić i pita i da li treba sami sebe da potcenjujemo.

Tužilaštvo na kolenima

Goran Petronijević, koji je Ćulafićev advokat, podseća da je istragom utvrđeno da je Vakar dva puta zamahnuo ka Ćulafiću, a onda bacio oružje i pokušao da pobegne u SAD. Petronijević ističe da su i pored toga njegov klijent i on tokom procesa napadani, kao da su krivi oni, a ne Vakar.

- Takvu diskriminaciju u životu nisam video. Tužiteljka me je napala da ugrožavam interese maloletnika, dajem izjave medijima i pretila mi krivičnom prijavom, iako je Vakar zločin počinio uoči punoletstva. Ako vladine i nevladine organizacije iz SAD pomažu Srbiji, verujem da novac daju da bi naše pravosuđe bilo nezavisno, a ne da bi postalo zavisno od njih - kaže ovaj advokat i bivši sudija za "Vesti", a kao primer poltronstva navodi da je Vakaru ukinut pritvor na dan kada su američki ambasador Majkl Kirbi i premijer Aleksandar Vučić otvarali zgradu Prekršajnog suda.

Nepoverenje građana

Građani Srbije, prema poslednjem istraživanju, najmanje veruju pravosuđu. Pokazuje se da 68 odsto njih ne veruje u sudove, a 66 odsto u tužilaštvo. Ispitanici smatraju da pravosuđe nije efikasno, nezavisno, nepristrasno i dovoljno profesionalno, a čak 87 odsto kaže da sudski postupci predugo traju.

Petronijević kaže da treba zbog ovakvog procesa pitati tužilaštvo zašto pada na kolena pred stranim faktorima.

Pravosuđe je podbacilo i na slučaju francuskog državljanina Brisa Tatona, stradalog u beogradskoj tuči navijača, kada su vinovnicima, srpskim državljanima izrečene drakonske kazne da bi potom bile prepolovljene. Advokat Svetozar Vujačić, jedan od advokata u postupku Taton, branio je i bivšeg studenta Miladina Kovačevića koji je u SAD napao američkog državljanina.

Vujačić odluku u slučaju Vakara vidi kao sramotnu pošto je američki državljanin iz čista mira ubo Beograđanina. Vujačić pita i šta bi se desilo da je bilo obrnuto.

Po pravdu u SAD

- Mladi stranci, poput Vakara u Srbiju stižu sa predubeđenjem da je to banana država i da mogu nekažnjeno da rade šta hoće. Država umesto da im pokaže da nije tako, potvrđuje njihovo mišljenje. Praktično ispada da nijedan američki državljanin ne sme u Srbiji da odgovara pred zakonom - kaže Petronijević i najavljuje da će podneti tužbu u SAD i tražiti i obeštećenje.

Servilna sudska uprava

- Branio sam Kovačevića oko kojeg se velika galama digla kada je u studentskoj tuči u Americi rukom udario njihovog državljanina. Srbija je morala da isplati milion dolara odštete, naš student je tamo bio u zatvoru, pa potom i ovde u Srbiji, gde ga je domaći sud osudio na godinu i po dana. Vakar je, za razliku od Kovačevića, ubo nožem Ćulafića i počinio teško krivično delo, a vidimo da je dobio samo vaspitnu meru pred srpskim sudom. U tom slučaju, siguran sam, nije bilo pritisaka na sudsku upravu već su hteli da pokažu neviđenu servilnost, pošto je u pitanju Amerika - komentariše ovaj advokat za naš list i dodaje da je verovatno i srpski ministar pravde saznao iz novina kakva je blaga presuda doneta.

Da je reč o selektivnoj pravdi, mišljenja je advokat Sava Anđelković, koji ukazuje da je kod nekih naših delilaca pravde prisutno neznanje. Ne isključuje, kako kaže, da neki od njih ponekad rade i po nalogu, a ne po pravdi.

Naš sagovornik, kao i njegov kolega Vujačić, podseća na slučaj Miladina Kovačevića i ogromnu nadoknadu štete državljaninu SAD koju je platila Srbija.

- Selektivnom pravdom se srpskim građanima ugrožavaju prava iz osnovnih ustavnih načela. Ona vređa i dostojanstvo naših ljudi u odnosu na velike sile - tumači ovaj advokat.
 

2024 © - Vesti online