Četvrtak 15.10.2009.
11:52
Tanjug

Šutanovac: Trenutno nećemo u NATO


„Naprotiv, Srbija je usvojila skupštinsku rezoluciju o vojnoj neutralnosti u odnosu na postojeće vojne saveze i taj koncept je potrebno dodatno razraditi“, naveo je Šutanovac u autorskom tekstu za najnoviji broj nedeljnika NIN.

Šutanovac je ocenio da se ova tema u našoj zemlji otvara periodično, radi zadovoljenja, kako je rekao, demagoških, partijskih interesa, vođena na bazi pretpostavki, spekulacija i predrasuda, a ne znanja i činjenica.

Imajući u vidu loše iskustvo iz 1999. godine, kao i kulminaciju pogrešne politike, potrebno je da već sada otvorimo konstruktivnu debatu i u saradnji sa stručnom javnošću, izradimo racionalnu analizu o najkorisnijem stepenu sadnje Srbije sa NATO, naveo je on.

Srbija i NATO su imale tešku istoriju i uspomene na to su sveže i teške. Ali, deset godina kasnije, potrebno je bar da pronađemo način da otvorimo konstuktivan dijalog u društvu u vezi sa NATO-om, a ne da svaki pokušaj istog svodimo na priče oko kvazipatriotizma i jeftine demagogije.

"Možda je vreme da razmotrimo mogućnost emocionalnog 'resetovanja' odnosa sa NATO, kroz korišćenje punog potencijala programa Partnerstvo za mir", zaključio je Šutanovac.

2024 © - Vesti online