Petak 21.05.2010.
12:47
Tanjug

Osobe sa invaliditetom moraju biti jednake

Zamenik direktora NSZ-a Dejan Miljković naveo je da je na osnovu profesionalnih mogućnosti i zahteva tržišta rada prošle godine u aktivne mere zapošljavanja uključeno 10.198 osoba sa invaliditetom.


Na skupu koji je juče održan u Privrednoj komori Srbije ocenjeno je da je potpuno uključivanje osoba sa invaliditetom u društvo pravac kome se stremi, a da NSZ aktivno učestvuje u ovom procesu i zajedno sa socijalnim partnerima nastoji da im kroz set usluga obezbedi ravnopravan položaj na tržištu rada i ukloni predrasude koje vladaju.


Ukazano je i da podaci kojima raspolaže NSZ o osobama sa invaliditetom koje žele da rade nisu potpuni i da je neophodno uključivanje organizacija osoba sa invaliditetom, koje bi pomogle u procesu prikupljanja podataka, ali i u motivaciji članstva da se uključi u svet rada.


Kroz finansijsku i nefinansijsku podršku NSZ izlazi u susret poslodavcima, kako bi što spremnije dočekali primenu kvotnog sistema zapošljavanja, koji propisuje Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.


Za potpunu realizaciju procesa uključivanja osoba sa invaliditetom neophodna je potpuna saradnja ključnih aktera na tržištu rada - nezaposlenih osoba sa invaliditetom, organizacija koje ih zastupaju, NSZ-a i poslodavaca, uz učešće Međunarodnih organizacija rada i nevladinih organizacije, navedeno je u saopštenju.

2024 © - Vesti online