Petak 21.05.2010.
12:12
Vestionline

Plavi voz premijerno stiže na ''Cinema City''

Priča filma dešava se tokom sedam dana, u vreme žalosti zbog Titove smrti kada je u Beogradu i drugim gradovima nekadašnje Jugoslavije bilo nepristojno biti srećan a naročito uvredljivo biti zaljubljen na način kako su zaljubljeni glavni junaci filma.

Vojislav i Anica, drug i drugarica iz razreda, zaljubljeni su jedno u drugo. Slučajno uključuju razglas dok vode ljubav, na dan Titove smrti, i prekidaju program koji je emitovan u školi povodom najtragičnijeg događaja u tadašnjoj Jugoslaviji. Ovaj događaj povešće ih u igru osvete, ljubomore i strasti, koja se neće završiti ni godinama nakon ovog događaja.

Nacionalna klasa


''Nacionalna klasa“ jedna je od tri glavne takmičarske selekcije na Festivalu filma i medija Cinema City koja će predstaviti ekskluzivne premijere i filmove domaćih autora snimljenih tokom 2009. i 2010. godine. U sklopu takmičarskog programa selekcije biće prikazane četiri filmske premijere, ''Žena sa slomljenim nosem'' reditelja i scenariste Srđana Koljevića, ''Motel Nana'', Predraga Velinovića, ''Neke druge priče“ u režiji pet mladih rediteljki iz regiona, i ''Plavi voz'' Janka Baljka. Za nagrade festivala takmičiće se i filmovi ''32. decembar'' u režiji Saše Hajdukovića, „Đavolja varoš“ Vladimira Paskaljevića, „Flešbek“ Aleksandra Jankovića i „Srce je mudrih u kući žalosti” Marina Maleševića. Van konkurencije u okviru selekcije ''Nacionalna klasa“ biće prikazani ''Besa'' Srđana Karanovića i ''Medeni mesec'' Gorana Paskaljevića.

''Film je smešten je u sedam beogradskih dana kada nisu radili ni bioskopi, ni pozorišta, a dnevne novine izlazile sa crnim okvirima. Ipak, iz te paradoksalne situacije kada se slavlje i izbor za "Mis proleća" u jednom razredu maturanata prekida vešću o smrti "najvećeg sina svih naših naroda i narodnosti" pokušao sam da kreiram dramsku radnju sa nizom ironičnih, komičnih, ali i tragikomičnih zapleta, studiju naravi jednog kolektiva koji pod naletom istorijskih okolnosti počinje da pokazuje svoje drugačije ili svoje pravo lice“, kaže reditelj filma Janko Baljak.
 

Glumačka podela u filmu afirmiše potpuno novu generaciju glumaca u glavnim ulogama, a mnogi među njima se po prvi put pojavljuju na filmu. Glavne uloge igraju Sanja Popović i Ljubomir Bulajić, a zapažene role ostvarili su mladi glumci Aleksandar Radojičić, Aleksandra Tomić, Suzana Lukić, Tinja Došen, Jelena Bosanac, Aleksandar Jovanović, Vladan Milić i Sani Meha.

U filmu igraju i Lena Bogdanović u ulozi direktorke škole, Nebojša Milovanović koji igra profesora marksizma, Aleksandar Đurica u ulozi policijskog inspektora i glumački bard Goran Sultanović kao pukovnik Krsmanović.

''Plavi voz” je generacijski film posvećen svima onima koji su sa svojim roditeljima iskreno plakali zbog Titove smrti, ali svojim epilogom i sudbinama aktera nakon krvavog raspada zemlje bratstva i jedinstva, pokazuje kako je u godinama koje su sledile bilo mnogo više razloga za suze.


Film će imati specijalnu projekciju 25. maja, u Muzeju ''25. maj'' u okviru muzičko-filmske multimedijalne manifestacije ORA 2010, a svoju bioskopsku premijeru u Novom Sadu na festivalu ''Cinema City''.

2024 © - Vesti online