Petak 21.05.2010.
11:43
Tanjug

Amerikanci napravili veštački život

Ovo otkriće, objavljeno u časopisu "Sajens“, predstavlja krupni prodor u nauci smatraju istraživači dok kritičari ističu opasnosti razvijanja sintetičkih organizama. Naučnici se nadaju da će u dogledno vreme uspeti da razviju i bakterijske ćelije sposobne da proizvode lekove i goriva, pa čak i da apsorbuju štetne gasove.

Tim dr Krega Ventera sa Džej Kreg Venter instituta u Merilendu u Kaliforniji, prethodno je proizveo genom sintetičke bakterije, a zatim je presadio genom jedne bakterije u drugu. Naučnici su potom objedinili oba ova metoda i stvorili tzv. "sintetičku ćeliju" premda je sintetički samo njen genom.

Nova bakterija umnožava se više od milijardu puta, proizvodeći kopije koje sadrže veštački, sintetički DNK koji ih kontroliše.

"Ovo je prvi put da sintetički DNK u potpunosti kontroliše ćeliju", naveo je dr. Venter, dodajući da će on i njegov tim raditi na dizajniranju i izgradnji nove bakterije sposobne da obavlja korisne funkcije.

On je ubeđen da ovo otkriće može da dovede do nove industrijske revolucije.

"Ukoliko uspemo da dovedemo ćelije da proizvode ono što želimo, mogle bi nas osloboditi od korišćenja nafte ili pomoći nam da popravimo štetu nanetu životnoj sredini usisavanjem ugljen-dioksida", kazao je dr Venter.

Kritičari, međutim, smatraju da su potencijalne prednosti sintetičkih organizama prenaglašene. Dr Helen Valas iz organizacije za praćenje razvoja genetičke tehnologije Džinvoč, upozorila je na opasnost sintetičkih bakterija.

"Puštanje u prirodu novih organizama može uzrokovati više štete nego koristi", smatra dr Valas, dodajući da se njihovim oslobađanjem u zagađenim sredinama da bi se one očistile zapravo stvara nova vrsta zagađenja.

"Niko ne zna kako će se ovi organizmi ponašati u novom okruženju“, istakla je ona.

2024 © - Vesti online