Petak 15.01.2016.
12:00
B. R. - Ž. J. - Foto: Ž. Janjić

Nekima na radost, nekima na tugu

Ž. Janjić
Neka se dobro još boljim vrati: Marija i Marko Okuka

Da li je moguće biti srećan u nesrećnoj zemlji? Moguće je, makar na jedan dan, na jedan tren. To su nam pokazali neki od naših štićenika kojima smo uručili deo od ukupne donaciju od 2.400 australijskih dolara, koliko su uoči praznika poslali "Vestima" naši veliki donatori: Rajka Tarlać iz Sidneja i njeni prijatelji Dragica i Radovan, Nada i Marija, Savka, Ljubo i Jelica, Vera i anonimni sveštenik. Sve ove novčane poklone za 17 štićenika predali smo pre kraja godine, mnogima je ovaj dar stigao na radost, a nekima i da ublaži tugu.

Prilog od 100 dolara zatekao je dvoje mališana iz hercegovačkih Berkovića, brata i sestru, devetogodišnjeg Marka i osmogodišnju Mariju Okuka, čiji su roditelji Radenko i Danijela smrtno stradali u saobraćajnoj nesreći 31. oktobra 2010, kod dede i bake po majci - kod Gorana i Željke Đurice, gde su dočekali Novu godinu. U njihovom stanu, u glavnoj berkovićkoj ulici, na stotinak metara od zgrade Osnovne škole "Njegoš", bilo je ugodno, toplo, prijatno...

 

Vesti

Dobrica sklopio oči

Od svoje treće godine života Dobrica Jeremić iz Petrovca na Mlavi lečio se od teškog oblika epilepsije. Nikada nije progovorio, ni prohodao, a ceo život proveo je u jednom sobičku. O njemu i njegovoj majci, psihičkom bolesniku, brinula se uvek baka Lucija Vulić, kojoj smo uputili 100 dolara, dar naše dobrotvorke iz Sidneja i saznali da 20-godišnjeg Dobrice više nema među nama:

- Sklopio je svoje umorne oči 6. decembra 2015. godine. Tako mi mnogo nedostaje... - tužno je rekla baka Lucija zahvalivši se na prilogu kojim će biti obeležen 40-dnevni pomen.

Humanitarni most "Vesti" nastaviće i dalje da vodi brigu o ovoj siromašnoj i bolesnoj porodici, koju su napustili njihovi najrođeniji.

A kao i svi njihovi vršnjaci u ovoj najmlađoj hercegovačkoj opštini, i Marko i Marija su imali jelku i novogodišnje darove pod njom. Marko Okuka je sada učenik trećeg, a Marija drugog razreda osnovne škole. Oboje su odlikaši, s nastavom nemaju nikakvih problema. Marko već drugu godinu uspešno trenira fudbal, dok se Marija prošle jeseni upisala u sekciju Folklornog društva "Ljubinje".

Lj. Mudrinić
Miljenik cele porodice: Nikola Dunović

Na ponos majke

Ako nas slučajno gleda Jelena Trikić iz neke druge dimenzije, prerano preminula 32-godišnja Drvarčanka, onda mora biti ponosna na svoje delo, na svog sina Nikolu, kojeg je rodila odbivši da uzima citostatike zbog tumora na mozgu. Položila je svoj život za tek začeto dete, koje je 9. oktobra 2015. napunilo tri godine. U njegovom domu u Prijedoru, ispod jelke i između omiljenih igračaka, naša novinarka je ovom veselom dečaku uručila 100 dolara, tradicionalni dar iz Sidneja, a otac Goran Dunović rekao:
- Hvala vam što nas se sećate i kada jeste i kada nije praznik. Kao i dosad, prilog će biti ostavljen na štednu knjižicu moga sina, za njegovu budućnost.

- Kupili smo jelku, kao i poklone, slatkiše i neke igračke od novca koji nam svake godine pred praznike pošalje gospođa Rajka Tarlać iz Sidneja preko Humanitarnog mosta - objašnjava Goran Đurica i dodaje:

- Želja nam je da i naša unučad odrastaju kao i sva druga deca u ovom kraju, da se raduju praznicima, da vidimo osmehe na njihovim licima! Zahvalni smo dobrotvorki, teško mi je to rečima izraziti, a svakako ću se moliti Gospodu za zdravlje njene porodice i priložiti sveće u crkvi! Zahvalni smo i "Vestima", i svakom drugom ko nas se seti da nam ne samo novcem, nego i toplom rečju poželi nešto lepo. Zato, svima njima želimo srećnu Novu godinu!

Lj. Savić
Zajedno za praznike: Porodica Zarić

Lekovi i pokloni

Praznični poklon grupe dobrotvora iz Sidneja od 150 dolara zatekao je Radomira Zarića, bolesnog domaćina iz sela Trnjaci kod Bijeljine, dva dana po izlasku iz bolnice.
- Da nije bilo ovog novčanog dara iz Australije, ne bih mogao da kupim lekove i male darove kojima sam obradovao bolesnu suprugu, ćerku i sina. Zato hvala humanim ljudima iz daleke zemlje što su mi omogućili da ovim novcem istovremeno rešim nekoliko gorućih problema - ističe zahvalni Radomir.

M. Karović
Uručenje u "Vestima": Baka Ljiljana Terzić i unuka Helena

Među prvima smo obradovali i beogradsku porodicu Terzić, baku Ljiljanu i malu Helenu, čija se 29-godišnja majka nalazi već godinama u stanju budne kome. Njih su sačekala tri poklona: slatki novogodišnji paketić "Vesti", 100 dolara Rajke Tarlać i ponovo 50 dolara dobrotvora Siniše iz Sidneja uz poruku devojčici: "Želim tebi, tvojoj mami i baki srećnu Novu godinu i Božić! I da si mi živa i zdrava!" A baka Ljiljana je kratko poručila: "Bolje da ovi dobri ljudi iz Australije ne znaju koliko nam je ovo značilo, bar danas ćemo svi biti srećni... Sutra je novi dan!"

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online