Petak 15.01.2016.
08:30
B. Božin - Vesti

Protestna akcija: Merkelovoj autobus pun izbeglica

Reuters
Pun autobus sa izbeglicama

Drejer je izbeglice prethodno obavestio da će biti dovedeni ispred Kancleramta i oni su potom dobrovoljno pristali na ovo putovanje. Svi su iz Sirije, i mnogi od njih imaju prijatelje u Berlinu, a raspoloženje u autobusu je bilo pozitivno i puno očekivanja, izjavio je Drejerov portparol.

Dnevnik "Velt" je naveo da je gradonačelnik ogorčen time da kancelarka "uopšte ne shvata probleme smeštaja izbeglica".

Višak šalje u Berlin

Navodno je Bavarac u telefonskom razgovoru poručio kancelarki:
- Ako Nemačka prihvata milion izbeglica, matematički gledano, mom okrugu pripada 1.800. Njih ću prihvatiti, a sve ostale šaljem autobusom pred Kancleramt.

- Oni kažu da ih sada ne dolazi toliko mnogo i da je time problem rešen - kaže Drejer i dodaje da u Berlinu ne razumeju da postoji zastoj jer izbeglice koje su došle proteklih meseci još uvek borave u Landshutu.

- Neće se desiti ništa dok Merkelova sama ne oseti krizu - preneo je jedan od njegovih ljudi za "Velt".

Neki pretpostavljaju da se iza ovog spektakla krije pokušaj da se povrati politički rejting njegove partije Slobodnih birača, koji je spao sa devet na pet procenata. Ovom akcijom je gradonačelnik Drejer hteo da pridobije građane nezadovoljne aktuelnom azilantskom politikom. Međutim, organizacija Pro azil smatra da se radi o instrumentalizovanju izbeglica u političke svrhe.

2024 © - Vesti online